RIDICOL! În loc să ceară ajutor pentru creșterea nivelului nostru de trai, România vrea de la UE mașini electrice ieftine.

Oameni buni, aici veți citi câteva rânduri care ilustrează perfect cum acționează cerșetoria ancestrală asupra neuronilor demnitarilor noștri de la cele mai înalte niveluri.

Recent au avut loc lucrărilor Consiliului miniştrilor Mediului din Uniunea Europeană. Aici am fost reprezentanți de  vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ea însăși fiind ministru al Mediului. După ce a dat din cap a aprobare la ce s-a discutat acolo, ce credeți că face vicepremierul nostru?

Ei bine, da, are o propunere. Dar nu orice propunere, ci una de mare, foarte mare interes național. Care, deși pare o nouă cerșetorie, poate camufla minunat un business deloc de neglijat.

Pe scurt, reprezentanta poporului român a înaintat statelor membre UE o rușine de mostră de gândire prin care ”producătorii şi importatorii de autovehicule vor fi stimulaţi să comercializeze acest tip de vehicule la preţuri accesibile pentru pieţele din State Membre cu venituri medii reduse, respectiv cu o valoare a PIB pe cap de locuitor sub 60% din media UE, la nivelul anului 2013”. Adică, să se vândă mașini electrice către români substanțial mai ieftine decât cu cât se vând în, spre exemplu, Germania.

Bre, dintr-odată nu ne mai interesază Schengen, nu mai vrem să ne dea UE know-how de ultimă oră la preț redus și nici să ne construiască specialiștii vestici la preț redus infrastructura pe care nu suntem capabili s-o punem odată și odată la punct. Nu. Prețul mașinilor electrice în schimb a ajuns o prioritate națională. Vorba aia, la Urziceni nu se mai duce lumea la budă pentru că nu mănâncă cu zilele, dar e musai ca automobilele electrice să fie lesne la preț.

Desigur, argumentația este imbatabilă: „În mod concret, potrivit propunerii României, orice vehicul cu emisii reduse comercializat într-un stat membru care se regăseşte în această situaţie va avea o valoare echivalentă cu două vehicule comercializate în statele cu venituri medii ridicate, raportat la îndeplinirea ţintelor impuse industriei. Producătorii vor fi astfel stimulaţi, pentru îndeplinirea ţintelor, să susţină comercializarea vehiculelor la preţuri adaptate la puterea de cumpărare a cetăţenilor din statele cu venituri medii mai mici”.

Cu toate acestea, obișnuit cu croiala națională de ciordeli, nu pot să nu scriu ce îmi dă prin minte: nu cumva se pune astfel de o nou-nouță afacere pentru niște bogătași români bine plasați încă de acum în pole position. Oare se clădește o nouă bișnițăreală?

Căci cum credeți că va lăsa un românaș plin de bani să treacă pe lângă el o asemenea pleașcă? Mai ales că treaba e la mintea cocoșului: el va cumpăra 10 mașini electrice ieftine pe care le va vinde la suprapreț unor francezi, italieni, nemți sau austrieci care nu își permit o asemenea mașină la ei în țară. Românul o ia, o înscrie, apoi o prăduiește occidentalului ceva mai pauper, dar care câștigă de trei-patru ori cât fraierul de român.

Iaca ce business curat se profilează. Interesant ar fi de aflat și pentru cine se pregătește un asemena gheșeft de loc de lepădat…

Ca să știm numele viitorilor multimiliardari români ce-și vor muta familionul din uliță direct în Monaco.

Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro