„Dragoste Fără Cuvinte” este primul film realizat in România cu persoane surde în roluri principale și limba semnelor în prim-plan.

 În urmă cu câteva luni, o echipă mică de producție cu aspirații mari avea să înceapă un proiect nu tocmai simplu, însă cu un scop clar definit, acela de a promova integrarea în societate a persoanelor cu deficiențe de auz.

Scurt-metrajul „Dragoste fără cuvinte” a fost realizat în regia lui Octavian Iacob, sub managementul Mirelei Mușat, în colaborare cu Asociația Națională a Surzilor din România și în cadrul inițiativei bilaterale „Săptămâna Comunității și Culturii Surzilor”, finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene și implementată de ANSR în parteneriat cu International Organization for Democracy and Human Rights – Norway.

„Dragoste fără cuvinte” este susţinut de un scenariu bine construit, scris de Ana Lambru și interpretări centrale remarcabile, avându-i în rolurile principale pe actorii surzi Alexandra Radu și Eduard Iacovache, care, împreună cu actorii profesioniști Paul Diaconescu și Cristina Belciu, reușesc să treacă dincolo de ideea de clișeu a mult utilizatei fraze „Dragostea adevarată învinge orice obstacol” și să transmită într-un mod emoționant și real că ideile preconcepute și prejudecățile generale pălesc in fața iubirii sincere si devotate.

Regizorul Octavian Iacob reușete în doar 23 de minute să ne spună povestea magică dintre un bărbat de succes și o tânără pictoriță surdă, ale căror drumuri se intersectează în mod neasteptat. Filmările au fost realizate în Timișoara (Capitală Europeană a Culturii în 2023) în luna iulie și au durat 4 zile. Imaginile surprinse redau cu succes frumusețea arhitecturală a orașului de pe Bega și includ membrii ai comunității locale de surzi. De asemenea, filmul s-a bucurat de participarea inegalabilului Constantin Cotimanis ca voce naratoare a poveștii de dragoste dintre cei doi protagoniști.

Premiera filmului a fost un real succes, publicul cinefil arătându-și interesul în număr mare, fiind nevoie de 2 proiecții consecutive în seara zilei de 22 septembrie, la Cinema City din Iulius Mall. Peste 400 de persoane, majoritatea surde, s-au bucurat de o experiență memorabilă, participând la lansarea primului proiect de asemena nivel din Romănia. Filmul a fost adaptat inclusiv prin subtitrare și „closed captions”, pentru o înțelegere deplină a acțiunii.

Ne-am bucurat și de două nominalizări importante la Festivalul de Film de la Cannes – World Film Festival – Remember the Future, unde, înscriși sub nr.3559 dintr-un nr mai mare de scurt-metraje inregistrate, filmul nostru a fost printre cele patru nominalizate la categoria Best Narrative Short Film, povestea aparținând scenaristei Ana Lambru.. Cea de-a doua nominalizare a venit pentru regizorul Octavian Iacob la categoria Best Director Indie Short.

După o premieră de succes la Timișoara și feedback-ul pozitiv la scara largă, atât echipa de producție cât și ANSR iși propun să promoveze filmul pentru a fi proiectat și în alte orașe din țară înainte de a fi oferit spre vizionare în mediul online și, de asemenea, să atragă fonduri pentru realizarea unui lung metraj cu același scop, de a contribui la depășirea prejudecăților despre persoanele cu deficiențe de auz din țara noastră.

În perioada 18-24 septembrie 2023, s-a implementat propriu-zis „Săptămâna Comunității și Culturii Surzilor”, desfășurându-se în Capitala Banatului acțiuni variate pentru persoanele cu deficiențe de auz precum un concurs de frumusețe, un festival de dansuri și pantomimă, un marș prin centrul Timișoarei, atelier de limba semnelor și bineînțeles premiera filmului.

Întregul proiect a reprezentat un moment de o deosebită importanță pentru istoria culturală a persoanelor surde din țara noastră, fiind un bun exemplu de depășire a granițelor asociațiilor de specialitate și având o voce și în afara acestora, la nivelul societății largi.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro