Conform art.1 Legea 52/2011, zilierul este persoana fizica, cetatean roman sau strain, ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneratii.

Beneficiarul este unitatea administrativ-teritoriala, persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala, intreprinderea familiala, pentru care zilierul desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional.

Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii dupa cum urmeaza:

  1. a) agricultura, vanatoare si servicii anexe;
  2. b) silvicultura, cu exceptia exploatarilor forestiere;
  3. c) pescuit si acvacultura;
  4. d) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor;
  5. e) publicitate;
  6. f) activitati de interpretare artistica – spectacole, activitati-suport pentru interpretarea artistica – spectacole si activitati de gestionare a salilor de spectacole;
  7. g) cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale;
  8. h) activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente;
  9. i) activitati de intretinere peisagistica – plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare;
  10. j) restaurante;
  11. k) baruri si alte activitati de servire a bauturilor;
  12. l) activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale;
  13. m) hoteluri si alte facilitati de cazare; facilitati de cazare similare; facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata; tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea acestuia;
  14. n) facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, cabane;
  15. o) activitati ale bazelor sportive;
  16. p) activitati ale cluburilor sportive.

Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata:

  • minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
  • nu poate depasi 12 ore.
  • de catre zilierul minor care are capacitatea de munca nu poate depasi 6 ore pe zi, si nu mai mult de 30 de ore pe saptamana.
  • de catre zilierul minor nu poate fi desfasurata in timpul noptii. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.

Zilierul minor poate presta activitati necalificate cu caracter ocazional la implinirea varstei de 16 ani. Prin exceptie, minorul cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani poate presta activitati necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.

Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic si nici nu poate presta activitati in regim zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari. Exista totusi si cateva exceptii atunci cand perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic pentru zilierii care presteaza activitati in domeniul agriculturii, in domeniul viticol si zilierii care ocupa un loc de munca in urma intermedierii realizate de o agentie acreditata.

Beneficiarul nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier, dar daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare, acesta poate fi utilizat pe baza de contract de munca pe perioada determinata, unde si aici daca se depaseste numarul reinnoirii contractului de perioada determinata si se doreste colaborarea atunci se incheie contract pe perioada nedeterminata.

Obligatiile fiscale aferente activitatilor cu caracter ocazional

Venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice reprezinta venit asimilat salariului pentru care zilierul datoreaza:

– impozit pe salarii in procent de 10% asupra diferentei intre remuneratia bruta si CAS;

– contributia de asigurari sociale in procent de 25% asupra remuneratiei brute.

Beneficiarul nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca (CAM) pentru remuneratia platita zilierilor.

Obligatiile fiscale mentionate mai sus se calculeaza si se retine de catre beneficiarul lucrarilor si se declara in Declaratia 112. Declararea si virarea la bugetul de stat a acestora de catre beneficiar se face pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri, sau dupa caz, pana la data de 25 ale trimestrului urmator celui pentru care se platesc aceste venituri.

Un lucru de mentionat aici este faptul ca numarul zilierilor nu se ia in calculul numarului mediu de salariati (exclusiv 3) in functie de care se stabileste termenul de declarare si de plata: lunar sau trimestrial. La calculul acestui numar se iau in considerare doar salariatii cu contract individual de munca din Declaratia 112.

Ca si modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor s-a infiintat Registrul electronic de evidenta a zilierilor, unde beneficiarul:

  1. obtine numele de utilizator si parola de la Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala isi are sediul;
  2. completeaza Registrul in ordine cronologica, in termenele prevazute de lege, toti zilierii care presteaza pentru beneficiar activitati necalificate, cu caracter ocazional ,prin intermediul aplicatiei informatice de pe pagina de internet a inspectiei Muncii;
  3. transmite on-line Registrul, prin aplicatia informatica „Inspectia Muncii”, dupa completarea acestuia in cadrul aceleiasi aplicatii.

Material realizat de: 

Laura Chirica

CECCAR – Accounting Manager, Proprietati Finconta

laura.chirica@propfconta.ro

Peste 15 ani de experienta in contabilitate & salarizare, consultanta, tranzactii de restructurare & reorganizare si “due diligence”.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro