Adevărații amatori de ceasuri de colecție țintesc către un segment foarte îngust când este vorba despre acest hobby foarte scump. Mai mult, la licitațiile de profil, unele ceasuri ajung la sume exorbitante.

În principiu, ca să fie de colecție, un ceas de mare marcă trebuie să numere cel puțin 20 de ani vechime. Dacă este mai nou, atunci vorbim despre o piesă de ocazie, care se adresează unei alte piețe, nicidecum caselor de licitații.

”Marile mărci, precum Patek Philippe sau Rolex, la fel ca și modelele ce au făcut istorie cresc constant ca preț. Acum, există un trend favorabil cronografelor și ceasurilor pentru scufundări” declară Romain Réa, patronul Antiquorum, o casă de licitații specializată în orologerie.

În principiu, acum merg cel mai bine cronografe precum Rolex Daytona, din anii 1960, Omega Speedmaster din anii 1970, sau deosebitul Breitling Navitimer…. Din categoria ceasurilor de scufundare la mare adâncime, merg foarte bine cele utilizate de militarii din marină, indiferent de țară unde s-au folosit. Exemple: Omega Seamaster, Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox Triton, Tudor, Panerai… Interesant, un lucru comun la aceste piese este chiar diametrul lor:  între 35 și 40 de mm. E drept, cu cât este diametrul mai mare, cu atât sunt mai căutate.

”Unii colecționari preferă chiar ceasuri care au mici imperfecțiuni, așa cum fac marii filateliști când cumpără timbre cu defecțiuni”, spune același Romain Réa. De asemenea, un ceas de colecție se vinde mai bine dacă vine cu cutia originală și actele de proveniență.

La o licitație recentă au sărit prețurile în aer pentru un Rolex ­Submariner ceva mai ciudat. Toate aceste Rolex-uri au lupa albăstruie, dar acesta o avea verde. Acest amănunt a fost de ajuns ca să îi ridice prețul destul de consistent.

Mai există o categorie de colecționari care sunt fascinați de ceasurile cu complicații. Adică din cele ce indică fazele lunii, care au mai multe cadrane sau au instalat sistemul flayback, sau cele cu mișcări complexe. Pe cale de consecință, acești cumpărători se îndreaptă spre Patek Philippe, Breguet sau Vacheron Constantin.

Ca și concluzie, Rolex rămâne pe primul loc. Un preț mediu al unuia dintre modelele Daytona era de 39.470 €, în 2007. În 2017, acesta crescuse la  148 250  de euro. În exact aceeași perioadă, un Submariner a crescut de la 16.100 € la 33.800 €.

Printre cei mai avizi colecționari se numără francezii, americanii, japonezii, italienii, britanicii, nemții și spaniolii. Din urmă vin, însă, puternic, și chinezii.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro