Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunță cu regret trecerea în neființă a celei care a fost Prof. Univ. Dr. Noemi Marin, profesor de retorică și discurs politic la Florida Atlantic University, Statele Unite ale Americii.

Fiica marelui dirijor și muzician Marin Constantin, Noemi Marin, s-a născut la București, pe 2 decembrie 1954 și s-a stins din viață la 68 de ani, pe 19 iunie 2023. Aceasta a fost autoarea a peste 11 volume și 400 de articole publicate în impresionanta sa carieră. Cu un doctorat în retorică de la University of Maryland, College Park, Noemi Marin a fost profesor la Florida Atlantic University, specializată în retorică și discurs politic în Europa de Est înainte și după 1989.

Prof. Univ. Dr. Neomi Marin și-a desfășurat cariera academică cu precădere în Statele Unite ale Americii unde a deținut funcții importante dintre care amintim:  Președinte al Asociației de Studii Române din America, din 2016, Director al Institutului de Pace la Florida Atlantic University (2007-2012) și Director (funcție de Decan) al Școlii de Comunicare și Studii Media la aceeași instituție (2011-2014), Editor al revistei academice Journal of Literacy and Technology din 2005.

De asemenea, Noemi Marin a fost autor și editor de volume publicate în ultimele două decenii în Statele Unite, a publicat numeroase articole și capitole în cărți de cercetare și peste 130 de prezentări i-au fost selectate la cele mai importante conferințe și convenții în domeniul retoricii și argumentării. Dintre premiile academice primite, menționăm: Premiul de Cercetare la Florida Atlantic University 2009; și Premiul Prezidențial de Leadership, 2010, premiu consemnat în Cartea de Aur a Universității datorat activității sale în legătură cu vizita lui Dalai Lama la Florida Atlantic University, în februarie 2010.

Prof. Univ. Dr. Neomi Marin a menținut permanent legătura strânsă cu familia sa și cu România, având un profund sentiment de apartenență insuflat de tatăl său încă din copilărie. Mădălin Guruianu, autorul volumului biografic „Marea Carte a Madrigalului”, a realizat anul acesta un ultim interviu cu Noemi Marin, din care vă oferim un moment important de reuniune a familiei, rememorat de aceasta:

„Ultimul concert la care am participat cu tata, în 2010 – nu cred că știți – dar a fost amânat din 27 februarie, în 15 martie. O dată pentru că Ion (n.r. dirijorul Ion Marin) avea concert atunci la Copenhaga, apoi pentru că eu l-am avut invitat personal la Universitate în Statele Unite pe Dalai Lama. Eram directorul Institutului de Pace și am avut o săptămână întreagă de evenimente, cu peste 3000 de personalități din toată America și i-am spus: „Tata, nu pot să îi spun lui Dalai Lama să nu vină!”, povestea cu emoție cea care a fost Prof. Univ. Dr. Noemi Marin.

 Interviul său va fi inclus, alături de interviuri cu foști madrigaliști și personalități apropiate de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, într-un impresionant volum aniversar care va apărea în acest an, în completarea volumului biografic „Marea Carte a Madrigalului” de Mădălin Guruianu, lansată în luna iunie în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2023.

 Dumnezeu să o odihnească în pace. Condoleanțe familiei îndurerate.