Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” anunță cu regret trecerea în neființă a celei care a fost Prof. Univ. Dr. Noemi Marin, profesor de retorică și discurs politic la Florida Atlantic University, Statele Unite ale Americii.

Fiica marelui dirijor și muzician Marin Constantin, Noemi Marin, s-a născut la București, pe 2 decembrie 1954 și s-a stins din viață la 68 de ani, pe 19 iunie 2023. Aceasta a fost autoarea a peste 11 volume și 400 de articole publicate în impresionanta sa carieră. Cu un doctorat în retorică de la University of Maryland, College Park, Noemi Marin a fost profesor la Florida Atlantic University, specializată în retorică și discurs politic în Europa de Est înainte și după 1989.

Prof. Univ. Dr. Neomi Marin și-a desfășurat cariera academică cu precădere în Statele Unite ale Americii unde a deținut funcții importante dintre care amintim:  Președinte al Asociației de Studii Române din America, din 2016, Director al Institutului de Pace la Florida Atlantic University (2007-2012) și Director (funcție de Decan) al Școlii de Comunicare și Studii Media la aceeași instituție (2011-2014), Editor al revistei academice Journal of Literacy and Technology din 2005.

De asemenea, Noemi Marin a fost autor și editor de volume publicate în ultimele două decenii în Statele Unite, a publicat numeroase articole și capitole în cărți de cercetare și peste 130 de prezentări i-au fost selectate la cele mai importante conferințe și convenții în domeniul retoricii și argumentării. Dintre premiile academice primite, menționăm: Premiul de Cercetare la Florida Atlantic University 2009; și Premiul Prezidențial de Leadership, 2010, premiu consemnat în Cartea de Aur a Universității datorat activității sale în legătură cu vizita lui Dalai Lama la Florida Atlantic University, în februarie 2010.

Prof. Univ. Dr. Neomi Marin a menținut permanent legătura strânsă cu familia sa și cu România, având un profund sentiment de apartenență insuflat de tatăl său încă din copilărie. Mădălin Guruianu, autorul volumului biografic „Marea Carte a Madrigalului”, a realizat anul acesta un ultim interviu cu Noemi Marin, din care vă oferim un moment important de reuniune a familiei, rememorat de aceasta:

„Ultimul concert la care am participat cu tata, în 2010 – nu cred că știți – dar a fost amânat din 27 februarie, în 15 martie. O dată pentru că Ion (n.r. dirijorul Ion Marin) avea concert atunci la Copenhaga, apoi pentru că eu l-am avut invitat personal la Universitate în Statele Unite pe Dalai Lama. Eram directorul Institutului de Pace și am avut o săptămână întreagă de evenimente, cu peste 3000 de personalități din toată America și i-am spus: „Tata, nu pot să îi spun lui Dalai Lama să nu vină!”, povestea cu emoție cea care a fost Prof. Univ. Dr. Noemi Marin.

 Interviul său va fi inclus, alături de interviuri cu foști madrigaliști și personalități apropiate de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, într-un impresionant volum aniversar care va apărea în acest an, în completarea volumului biografic „Marea Carte a Madrigalului” de Mădălin Guruianu, lansată în luna iunie în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2023.

 Dumnezeu să o odihnească în pace. Condoleanțe familiei îndurerate.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro