Rata inflației din zona Euro a crescut

Rata anuală a inflației în zonei Euro a crescut față de luna trecută de la 2,0% la 2,1% potrivit estimărilor făcute de biroul de statistică al Uniunii Europene. Aceasta a depășit ținta stabilită de Banca Centrală Europeană.

Potrivit Eurostat, cele mai semnificative creșteri de prețuri s-au înregistrat la energie deoarece în iulie 2018 a atins 9,4% compartiv cu luna iunie când rata inflanției era de doar 8,0%. Pe locul doi sunt prețurile la alimente, alcoolul și tutun care au scăzut față de luna precedentă de la 2,7% la 2,5%.
Tot în baza statisticilor Eurostat, inflaţia de bază a urcat la 1,3% în iunie, de la 1,2% în iunie.
În zona euro, inflația prețurilor de consum este măsurată prin „indicele armonizat al prețurilor de consum”, al cărui acronim, „IAPC”, este adeseori utilizat. Termenul „armonizat” indică faptul că toate statele membre ale Uniunii Europene aplică aceeași metodologie, oferind posibilitatea comparării datelor din diferite state.

Zona euro este formată din țări precum Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia și Finlanda. Datele din zona euro se referă la compoziția țării la un anumit moment. Noile state membre sunt integrate în agregate utilizând o formulă a indexului lanțului.

În ceea ce privește rata inflanției la nivelul statului nostru, statisticile arată că luna trecută a fost a cincea lună consecutivă în care România a avut cel mai mare indice dintre statele membre ale Uniunii Europene.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro