Creditarea în zona EURO, la cel mai înalt nivel din 2009

Creditele bancare acordate companiilor din zona euro au înregistrat în mai cea mai mare majorare de după criza financiară, în timp ce ritmul de creştere a masei monetare s-a accelerat, arată datele publicate miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Creditarea companiilor non-financiare, un indicator cheie al redresării, a crescut la 3,6% în mai, de la 3,3% luna precedentă, o evoluţie care sugerează că politica de relansare urmată de BCE începe să dea rezultate. Este cel mai ridicat nivel din mai 2009.

Creditarea către gospodării, în special împrumuturi ipotecare, s-a menţinut la 2,9% în mai.

De asemenea, creşterea masei monetare M3, care măsoară cantitatea de bani în circulaţie în zona euro, şi care în trecut a fost deseori considerată drept un indicator al activităţii economice, a accelerat la 4% în mai, de la 3,8% în luna precedentă, depăşind estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 3,8%.

La şedinţa din 14 iunie, Banca Centrală Europeană a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, aşa cum se aşteptau analiştii, dar totodată a anunţat că achiziţiile sale de obligaţiuni vor fi reduse la 15 miliarde euro pe lună în perioada octombrie – decembrie, după care vor înceta.

„Consiliul guvernatorilor va continua să facă achiziţii de active la ritmul actual de 30 de miliarde de euro pe lună până la finele lunii septembrie 2018. Consiliul guvernatorilor anticipează că, după luna septembrie 2018, şi în funcţie de datele viitoare care vor confirma prognoza de inflaţie pe termen mediu, ritmul lunar al achiziţiilor de active va fi redus la 15 miliarde euro până la finele lunii decembrie 2018 şi ulterior vor înceta”, se precizează în comunicatul BCE.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro