Oare de câte ori ai auzit despre echipe care muncesc aiurea, disfuncțional, care nu se înțeleg, care au un lider de echipă nepotrivit, etc? sau poate că ai muncit chiar tu în ele? Și de câte ori ai auzit că cineva se gândește să le facă să muncească mai bine împreună, să fie mai armonioase?

Coaching-ul ar trebui să fie o obișnuință în deciziile manageriale și ori de ori „ceva nu merge” ar trebui chemat un coach care să ajute lucrurile să decurgă mai bine.

Echipa e un sistem

Orice grup de lucru sau echipă e un mic sistem social care are valorile sale, punctele sale tari și pe cele slabe, o anumită cultură de grup. Poate că în grupul Cutare, se practică munca relaxată, ideile care vin mai ușor după program la un pahar de bere.

Alte echipe sunt mai formale, nu colaborează decât în cadre organizate, în sala de ședințe, notează tot și iau lucrurile foarte în serios. Acestea sunt două moduri de lucru valabile, dar care au necesități de ajutor foarte diferite.

Oamenii din interiorul sistemelor

Sunt grupuri care încurajează rebelii și grupuri care încurajează conformismul. Aceste stiluri diferite au impact asupra indivizilor și a productivității sau creativității acestora. În grupurile de lucru, cultura grupului dictează, mai mult sau mai puțin conștient: cum se vor rezolva conflictele, cum vor fi tratați clienții, concurența, cum se comunică cu cei din exterior, cum liderii iau decizii, etc. Nu toate acestea sunt reguli scrise și trimise periodic de către departamentul de HR, dar sunt reguli implicite și cel care vin în acel grup le intuiește încă din primele săptămâni.

Dar toate aceste ingrediente sunt unice fiecărei echipe, așadar nu există un standard de abordare atunci când lucrurile nu funcționează optim. Pentru a-i ajuta să avanseze, sistemul trebuie înțeles în întreaga sa complexitate.

Coaching-ul pentru echipe

Activitatea de coaching este derivată din psihoterapie și activitatea sportivă. Ea îmbină „diagnosticul” cu privire la ceea ce nu funcționează și poate fi ameliorat cu tehnicile derivate din sport, care fac să crească performanța. Coach-ul are nevoie să priceapă clar felul cum funcționează echipa și regulile nescrise care o guvernează.

Coach-ul poate să și implementeze un sistem de măsurare a performanței (în afara celui oficial, de randament sau de vânzări) și să identifice, alături de membri echipei, pașii ce trebuie implementați pentru a duce organizația la nivelul următor.

Orice schimbare la nivel individual va schimba dinamica grupului. Nu este vorba despre rescrierea regulilor ci de identificarea unor oportunități și provocări pe măsură ce ele ies la iveală. Se implementează noi practici, care devin norme și echipa este supravegheată să le pună în aplicare.

Pentru a crește productivitatea este necesară crearea unei atmosfere pozitive. De asemenea, productivitatea crescută organic și sănătos (nu doar starea de a fi …ocupat) crește pozitivitatea.

Power to the people!

Toate companiile spun că „bunul lor cel mai de preț sunt oamenii”. Dar oare chiar așa este? De câte ori aceste vorbe nu rămân doar niște lozinci? De câte ori nu vezi oamei stresați și chinuiți, care au uitat de mult cum e să muncești de drag? Pentru a avea echipe sudate și productive, e necesar să fie abordat fiecare individ cu atenție și respect. Fiecare trebuie să știe (iar dacă nu știe, să afle) care îi sunt valorile personale, punctele tari, și care sunt obiectivele echipei și ale companiei pe termen lung și scurt. Astfel, echipa va funcționa ca un mecanism bine uns, cu fiecare dintre rotițe foarte bine pusă la punct.

Dacă ești managerul unei echipe sau al unei firme, și te întrebi dacă echipa ta are nevoie de coaching, iată ce ar trebui să chestionezi:

  • Echipa ta este realmente competentă? Pe o scară de la 1 la 10 pe unde se situează ea?
  • Ce comportamente negative sunt tolerate de către membri echipei?
  • Ce puncte tari au împreună și separate?
  • Ce anume stă în calea atingerii obiectivelor?
  • Ce s-ar întâmpla dacă obstacolele ar fi îndepărtate?
  • Ce s-ar întâmpla dacă se menține starea actuală de lucruri?

Dacă întrebările de mai sus te pun pe gânduri, dacă în urma lor descoperi că oamenii pe care îi conduci se luptă cu greutăți și dacă acele greutăți pot fi depășite, atunci cu siguranță poți beneficia de pe urma coachingului de echipă.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro