Gestionarea deşeurilor

Comisia Europeană a avertizat România privind gestionarea deşeurilor electronice precum televizoare, frigidere şi telefoane mobile. Aceste sunt estimate să ajungă la 12 milioane de tone până în 2020.

Comisia Europeană cere de urgență luarea unor măsuri, astfel, dacă nu vor fi gestionate corespunzător, ar putea cauza probleme de mediu şi de sănătate.

Comisia a trimis o scrisoare României din cauza unor dispoziţii inexacte şi a unei implementări incomplete a legislaţiei UE.

Legislația UE în acest domeniu este concepută pentru a preveni sau reduce impactul deșeurilor asupra mediului. Scopul său este de a asigura un nivel ridicat de protecție a mediului și de a garanta funcționarea pieței interne prin eliminarea obstacolelor din calea comerțului, a denaturării pieței și a restrângerii concurenței.

Depozitarea la întâmplare afectează grav mediul înconjurător. Deșeurile electronice și electrice nu sunt simple gunoaie, ele trebuie colectate selectiv, în containere destinate fiecărei categorii. De aici, ele ajung în centre specializate unde sunt dezasamblate manual sau automatizat, iar piesele utilizabile sunt reciclate. Restul pieselor sunt duse în locuri dotate special unde sunt topite, iar materialele obţinute astfel sunt refolosite.

În vederea aderării la UE, România s-a angajat ca la finele anului 2008 să colecteze anual 4 kg de deşeuri de echipamente electrice şi electronice pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă pentru o populaţie de 21 698 181 locuitori o cantitate de 84 000 tone anual.

Din anul 2007, ţinta este de 3 kg/an pe cap de locuitor. Pentru România această cifră înseamnă foarte mult, iar costurile aferente sunt estimate la 15 000 000 € la finele anului 2008, adică circa 175 € pe tona de deşeu reciclat şi procesat. Fiecare cetăţean al Uniunii Europene produce acum, în general, 17-20 de kilograme de DEEE anual, conform datelor centralizate de MMGA.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro