Taxa auto și timbrul de mediu plătite de români ar trebui să fie rambursate de stat în maximum două luni. Așa cer oficialii europeni, în caz contrar, Comisia Europeană va da în judecată România, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a trimis România la Curtea de Justiție a UE pentru că nu a transpus legislația europeană revizuită privind vehiculele scoase din uz în dreptul intern. Directiva privind vehiculele scoase din uz urmărește eliminarea mai eficientă a vehiculelor și dezmembrarea vehiculelor și reciclarea acestora, interzicând utilizarea anumitor substanțe periculoase în vehiculele introduse pe piață după 1 iulie 2003.

Rambursarea taxelor a fost amânată de câteva ori până acum iar ultima dată avansată de guvern era iunie 2019, pentru taxa auto si timbrul de mediu.

Legislația revizuită prelungește o derogare de la această interdicție, utilizarea plumbului în anumite componente ale vehiculului.

Statele membre au trebuit să adopte legile necesare pentru a se conforma prezenței directive până la data de 22 august 2013. După ce nu a respectat acest termen, România a primit o scrisoare de punere în întârziere la 27 septembrie 2013, urmată de un aviz motivat la 11 iulie 2014. În ciuda eforturilor depuse de România, mai mult de un an și jumătate după termenul limită, directiva nu este încă transpusă în legislația internă. Prin urmare, Comisia a decis să sesizeze România Curtea de Justiție a UE.

Directiva privind vehiculele scoase din uz este o componentă a unui efort amplu de transformare a Europei într-o economie circulară în care deșeurile sunt recuperate sistematic, reutilizate sau reciclate. În special, legislația vizează reducerea cantității de deșeuri produse de vehicule atunci când sunt eliminate, limitarea utilizării în fabricare a substanțelor periculoase (în special plumbul, mercurul, cadmiul și cromul hexavalent) și creșterea cantității de produse reciclate materialul utilizat la fabricarea vehiculelor.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro