Cândva, Venus era privită ca o lume perfectă, cu temperaturi plăcute, păduri, mlaştini şi chiar dinozauri. Asta se întâmplă la începutul secolului XX. Acum se ştie că Venus nu este o destinaţie de vis pentru cei care se doresc a fi turişti spaţiali. Chiar şi aşa, NASA plănuieşte o misiune umană către Venus: High Altitude Venus Operaţional Concept – (HAVOC).

Numeroase misiuni din ultimii zeci de ani au arătat că Venus e departe de a fi un paradis. În realitate, e un iad cu temperaturi infernale – circa 460 de grade Celsius la suprafața planetei, fiind astfel mai fierbinte decât Mercur, chiar dacă se află mult mai departe de Soare.

Temperatura e suficient de mare pentru ca majoritatea metalelor să fie topite, inclusiv plumbul -, o atmosferă toxică şi corozivă, iar presiunea e strivitoare de-a dreptul la suprafaţă, scrie Live Science.

În plus, peisajul e unul stâncos, dezolant, cu lanţuri de munţi mari cât continentele noastre. Adesea materia de la suprafaţă se topeşte, date fiind temperaturile de sub scoarţă, pentru că apoi să se resolidifice. Un peisaj care ar speria şi pe cel mai curajos dintre turiştii spaţiali.

În acest caz, cum ar putea deveni realitate o misiune cu oameni la bord?

NASA nu vrea însă ca echipajul pe care îl va trimite să ajungă pe această suprafaţă ostilă, ci să se folosească de atmosfera densă ca bază pentru explorare. Oricât ar părea de ciudat, atmosfera superioară a planetei este locul unde condiţiile sunt cel mai asemănătoare de cele de pe Pământ din întreg sistemul solar.

La altitudinea de 50 – 60 de kilometri, presiunea şi temperatura pot fi comparate cu regiuni din atmosfera joasă a Terrei. Teoretic, la această altitudine deasupra planetei, nu ar fi nevoie nici măcar de un costum, pentru că ar fi asemănătoare cu cea resimţită pe vârful muntelui Kilimanjaro.

Apoi, şi temperatura de aici variază între 20 – 30 de grade Celsius.

Peste această altitudine, atmosfera este suficient de densă încât să-i protejeze pe astronauţi de radiaţiile venite din spaţiu.

În plus, apropierea de Soare face că energia solară să fie din belşug, mai multă decât pe Terra.

Astronauţii vor fi „cazaţi” într-o navă care va pluti în jurul planetei, purtată de vânt. Nava va trebui însă să fie rezistenta la acid sulfuric, cu efect puternic coroziv. Din fericire, însă, deja deţinem tehnologia de a construi o astfel de navă, care să reziste la aşa condiţii. Teflonul şi mai multe tipuri de plastic au o rezistenţă înălţa la acizi şi ar putea fi folosite pentru exteriorul navei.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro