În Franţa s-au produs napoleonii în secolul XIX, piese de 20 de franci, emise și purtând efigia lui Napoleon al III-lea (1852-1870). În România, piesele de 20 de lei, având aceeași greutate, dimensiune și valoare cu cele franceze, erau denumite carolini, după numele regelui Carol I, sau poli, cuvânt de origine slavă.

În 1899, în Franţa, sunt lansate piesele de 10 și 20 de franciaur. Artistul J.C. Chaplain (1839-1909) creează aceste monede având pe față efigia lui Marianne, simbolul Republicii Franceze, iar pe revers un cocoș galic, simbol neoficial al Franţei încă din Evul Mediu.

Cocoșeii au fost produse în mari cantităţi până în 1914 și au fost răspândiți prin toată Europa, inclusiv în România, însă, după izbucnirea Primului Război Mondial, monedele de aur au dispărut din circulaţie.

În decembrie 1944 s-a emis o monedă românească ce avea ca temă „Ardealul Nostru”, cu o mărime și o greutate aproape la fel cu cea a vechilor monede de 20 de lei și 20 de franci. Aceste monezi au fost cunoscute sub numele de cocoșei. Însă odată cu reforma monetară din 1947, guvernul Petru Groza a interzis comerţul și deţinerea de cocoșei.

 

 

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro