Brazilia a dat-o pe soia

Modificarea fluxurilor comerciale globale schimbă situaţia culturilor agricole din Brazilia, un număr din ce în ce mai mare de fermieri din această ţară aliniindu-şi culturile în funcţie de apetitul chinezilor, astfel că suprafaţa cultivată cu soia a crescut cu două milioane de hectare în doi ani, în timp ce terenurile cultivate cu trestie de zahăr au scăzut cu 400.000 de hectare, arată datele oficiale.

Apetitul în creştere al chinezilor pentru carne a stimulat importurile de soia boabe destinate furajelor pentru animale.

Anul trecut, China a plătit 20,3 miliarde de dolari pentru 53,8 milioane tone de soia boabe din Brazilia, aproape jumătate din producţia Braziliei, în creştere faţă de 22,8 milioane tone în 2012. În plus, noul tarif vamal de 25% impus de China pentru soia boabe din SUA, ca reacţie la tarifele impuse de preşedintele SUA pentru oţelul şi aluminiul din China, ar urma să ducă exporturile de soia ale Braziliei la un nivel record în acest an.

Fermierul brazilian Gustavo Lopes nu regretă că a renunţat complet la cultura trestiei de zahăr în favoarea soia. Anul trecut culturile sale de trestie de zahăr i-a adus un profit net de 480 de reais per hectar comparativ cu 2.600 de reais per hectar în cazul culturilor de soia boabe. „Sunt conştient că nu va fi întotdeauna aşa. Dar cu toate acestea este vorba de o diferenţă uriaşă”, spune Lopes.

Conform cifrelor oficiale, în prima jumătate a anului exporturile de soia boabe ale Braziliei spre China au crescut cu 6% în ritm anual până la 36 milioane tone, însă în luna iulie 2018 au crescut cu 46% comparativ cu luna iulie a anului trecut, până la 10,2 milioane tone.

Însă extinderea culturilor de soia afectează plantaţiile de trestie de zahăr din Brazilia, care sunt afectate şi de faptul că preţul mondial la zahăr este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

„Am pierdut 3.000 de hectare de trestie de zahăr numai în ultimii doi ani”, spune Roberto de Rezende Barbosa, director general la Nova America, o companie care gestionează 110.000 de hectare şi este unul dintre cei mai mari cultivatori de trestie de zahăr din Brazilia. Rezende a subliniat că a văzut fermieri care au renunţat la trestia de zahăr în favoarea soia în aproape fiecare stat unde sunt posibile ambele culturi.

Diminuarea suprafeţelor cultivate cu trestie de zahăr pune sub semnul întrebării şi supravieţuirea fabricilor de zahăr pe care odată le aprovizionau cu materie primă. În ultimii cinci ani, aproximativ 60 de fabrici de zahăr au fost închise în regiunea din centru-sud a Braziliei, unde se cultivă trestia de zahăr. În prezent, aici mai funcţionează aproximativ 270 de fabrici de zahăr, dar acestea trebuie să se lupte pentru a-şi asigura livrările de trestie de zahăr.

Firma de consultanţă Agroconsult susţine că a primit solicitări de la fabricile de zahăr pentru a calcula prima pe care vor trebui să o plătească cultivatorilor de trestie de zahăr pentru a-i opri să facă tranziţia la soia boabe. Unii procesatori de trestie de zahăr au început să încheie contracte de leasing cu proprietarii care nu sunt interesaţi să îşi gestioneze în mod direct terenurile. De asemenea, o parte din fabricile de zahăr, care deseori cultivă trestia de zahăr pe care o procesează, au decis că nu pot lupta cu boomul soia astfel că vor planta şi ei soia boabe în conformitate cu strategia de rotaţie a culturilor.

 

Citeste si: Alexandrion susține antreprenorii români la pescuit


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro