Fii cu ochii pe noi pentru că avocat Daniela Nefliu îți spune totul despre prescripția răspunderii penale.

Cauzele care înlătură răspunderea penală sunt definite de legiuitor ca fiind institutii de drept penal destinate să asigure constrângerii juridice penale o incidență și o funcționare care să corespundă legii penale și scopurilor pedepsei.

Potrivit Codului Penal cauzele care înlătura răspunderea penală sunt:

  • Amnistia;
  • Prescripția răspunderii penale;
  • Lipsa plângerii prealabile;
  • Împăcarea părților.

Incidența cauzelor care înlatură răspunderea penală are drept consecință faptul că devine imposibilă aplicarea sancțiunilor penale, a pedepselor, deși fapta își păstrează caracterul penal.

În articolul de fața ne-am propus să aprofundăm instituția prescripției răspunderii penale – una dintre cauzele care înlătură caracterul penal al faptei, prevazută de art. 153 Cod Penal.

Prescripţia răspunderii penale constă în stingerea raportului juridic penal de conflict, în speţă dreptul statului de a stabili răspunderea penală şi de a aplica pedeapsa/măsura educativă corespunzătoare şi, respectiv obligaţia infractorului de a suporta consecinţele faptelor sale.

Este o măsură ce are un caracter real profitând tuturor participanților la săvârșirea infracțiunii, operând din oficiu, la momentul împlinirii termenului de prescriptie.

De reținut este faptul că, potrivit art. 153 alin. (2) există infracțiuni pentru care prescripția răspunderii penale nu operează, respectiv: infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, indiferent de data la care au fost comise; infracţiunilor prevăzute la art. 188 (omorul) şi 189 (omorul calificat) şi al infracţiunilor intenţionate urmate de moartea victimei. De asemenea, potrivit art. 153 alin. (3) prescripţia nu înlătură răspunderea penală nici în cazul infracţiunilor prevazute de art. 188 (omorul) şi 189 (omorul calificat) şi al infracţiunilor intenţionate urmate de moartea victimei, pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie, generală sau specială, la data intrării în vigoare a acestei dispoziţii’’.

Termenele de prescriptie a răspunderii penale aplicabile persoanei fizice și persoanei juridice (art. 154 Cod Penal)

  • 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
  • 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
  • 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
  • 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
  • 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

*Termenele de prescripție a răspunderii penale se reduc la jumătate pentru cei care la data săvârșirii infracțiunii erau minori, chiar dacă au împlinit vârsta de 18 ani pe parcursul termenului de prescripție.

Totodată, reținem faptul că termenul de prescripţie se determină întotdeauna în funcţie de pedeapsa prevăzută pentru infracţiunea în formă consumată, chiar dacă a fost comisă doar o tentativă a acelei infracţiuni.

Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt termene substanțiale de drept și se calculează de la:

  • data săvârșirii infracțiunii de către autor;
  • data încetării acțiunii sau inacțiunii infracționale în cazul infracțiunilor continue;
  • data săvârșirii ultimei acțiunii sau inacțiuni infracționale în cazul infracțiunilor continuate;
  • data săvârșirii activității infracționale în cazul infracțiunilor progresive;
  • data săvârșirii ultimului act în cazul infracțiunilor de obicei.

Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale (art. 155 Cod Penal)

Produce efecte în rem, se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză şi prin admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal.

După fiecare întrerupere începe sa curgă un nou termen de prescripție, perioada de timp anterioră nefiind luată în considerare la calculul termenului de prescripție. Întreruperea cursului prescripției produce efecte față de toți participanții la infracțiune, chiar dacă actul de întrerupere privește numai pe unii dintre ei.

Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal, în cazul condamnărilor pronunțate în lipsă, are natura unei cauze de întrerupere a termenului de prescripție a  răspunderii penale, urmând să curgă un nou termen de prescripție a răspunderii penale de la data încheierii prin care a fost admisă calea extraordinară de atac.

Suspendarea cursului prescripției răspunderii penale (art. 156 Cod Penal)

Articolul 156 alin. (1) prevede că, cursul termenului prescripţiei răspunderii penale este suspendat pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal.

Ca efect al suspendării, cursul prescripţiei este reluat la încetarea cauzei care a determinat suspendarea, perioada scursă până la suspendare fiind luată în calcul, iar durata în care a operat suspendarea se adaugă la termenul prescripţiei.

Suspendarea cursului prescripției răspunderii penale produce efecte în personam.

În ceea ce privește prescripția specială aceasta a fost reglementată ca fiind o instituţie favorabilă făpuitorului, dar care sancţionează lipsa de promptitudine a organelor statului, aceasta fiind considerată îndeplinită oricâte întreruperi ar interveni, daca termenul de prescripție prevăzut de lege a fost depășit cu încă o dată.

Astfel, un termen de 10 ani se va considera împlinit oricâte întreruperi ar interveni, dacă de la săvârşirea faptei au trecut efectiv 20 de ani.

Continuarea procesului penal la solicitarea suspectului sau a inculpatului

Chiar dacă a operat prescripţia răspunderii penale, suspectul sau inculpatul are posibilitatea, în virtutea legii procesuale, să solicite continuarea procesului penal pentru a dovedi netemeinicia acuzaţiilor aduse şi pentru a obţine achitarea.

Chiar și în condițiile în care nu va reuşi să dovedească netemeinicia acuzațiilor aduse, va beneficia în continuare de efectele prescripţiei răspunderii penale, instanţa pronunţând încetarea procesului penal.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro