Există pe internet destule articole despre ce fel de decizii să iei atunci când ești antreprenor sau manager, și care se concentrează pe detalii: cum să ai cash flow stabil, cum să fii un bun leader de energii umane și să te iubească angajații, să te respecte, etc.

Dar sunt 4 tipuri mari de decizie pe care un manager trebuie să le aibă în vedere pentru ca firma să fie la adăpost în fața problemelor generate de o economie impredictiblă cum este cea de azi.
  1. Decizia de a angaja oameni talentați

Este una dintre cele 4 foarte, foarte importante. A atrage, a motiva și a reține oamenii cei mai talentați ar trebui să fie preocuparea ta numărul 1.

Oamenii sunt cei care vin cu creativitatea, cu orele în plus când e nevoie, cu ideile inovative, cu perspective noi asupra activității lor proprii sau asupra mersului general al lucrurilor (dacă știi să îi asculți) și oamenii sunt, realmente, cea mai importantă resursă a unei companii, nu este doar o lozincă servită la angajare. Sau așa ar trebui să fie și ei să simtă că sunt prețuiți ca atare.

Concentrează-te pe angajarea celor mai buni și vei vedea că impactul asupra succesului firmei este aproape imediat.

  1. Decizia de a deservi cel mai bine clientela

Într-o economie incertă, cum este cea de astăzi, e dezirabil să reții clienții fideli. De la ei vin banii cei mai siguri și recomandări pentru câștigarea altor clienți. Dar pentru asta, ei trebuie să fie mulțumiți cu asupra de măsură.

Feedback frecvent cerut de la ei, bonusuri și servicii adiacente care să îi surprindă plăcut, o bună relație personală (dacă e posibil chiar cu toți), toate acestea contribuie la retenția clientelei și la succesul companiei. Nu este o decizie defensivă, ci una cât se poate de proactivă, aceea de a păstra și deservi suplimentar clienții care ți-au adus succes până în acel moment.

Așadar, crește nivelul de customer service și vei vedea cum crește și venitul firmei.

  1. Decizia de a investi în productivitate

Aceasta este o decizie de ordin tehnic și financiar. Tehnologia de azi face posibilă scalarea și creșterea productivității pentur a face operațiunile mai eficiente. Vezi în ce măsură poți face operațiunile manuale să fie automate și achiziționează programe ce îți pot rapidiza fluxul de producție și pot reduce costul uman.

  1. Algoritmi pentru decizii raționale și conștiente

O decizie bună, la orice, nivel, fie că vorbim despre afaceri, fie că vorbim despre viața de zi cu zi, presupune un proces rațional și argumentat.

Acum există algoritmi ce pot fi aplicați pentru a verifica dacă decizia A este mai bună decât decizia B. Ca manager, devine obligatoriu să știi că erorile de gândire pot afecta calitatea deciziilor tale și, implicit, performanța companiei. De exemplu, managerii ar trebui să fie conștienți de biasul de confirmare, și anume faptul că suntem în pericolul de a căuta confirmarea unor intuiții inițiale (nu neapărat bune), în loc să căutăm contraargumente și informații „ascunse”, posibil periculoase, care ar putea duce afacerea în jos.

Dan Lovallo, un cercetător american care studiază decizia managerială, spunea că „biasul de confirmare este, probabil, cea mai mare problemă în afaceri, pentru că până și cei mai sofisticați manageri o înțeleg prea puțin. Ei cred că găsesc argumente pentru ceva, dar, de fapt, ei construiesc ceva fictiv și potențial greșit.”

De exemplu, dacă vrei să cumperi o companie mai mică, și intuiția îți spune că este o idee bună, este foarte posibil să cauți informații care sprijină decizia ta de a cumpăra compania aceea, în loc să cauți informații care ar fi contrare deciziei. Se numește bias de confirmare și constituie o problemă.

A te sprijini pe instinct nu e cea mai bună strategie. Este mult mai bine să cauți contraargumente și să vezi cum le poți gestiona.

În aceeași idee, un alt algoritm foarte util este scenariul „premortem”: ia-ți colegii de board și imaginează-ți că ați luat decizia la care vă gândiți astăzi dar se dovedește peste un an de zile că a fost o decizie foarte proastă și a dus compania în cap. Ce a intervenit pe parcurs de s-a ajuns la acel deznodământ? Imaginați scenarii, puneți-le pe hârtie și construiți posibile apărări la aceste pericole probabile. La școlile serioase de management se predau acești algoritmi și se încearcă inserarea lor în modul de gândire al oricărui manager.

 

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro