• Peste 67 de milioane de țigarete de contrabandă confiscate în primele 6 luni luni ale lui 2021
 • Valoarea lor totală pe piața neagră este de peste 40 de milioane de lei
 • Nivelul contrabandei rămâne sub 10% în primul semestru al lui 2021
 • BAT construiește un viitor mai bun (A Better Tomorrow ™), inclusiv prin reducerea impactului asupra sănătății

Autoritățile române au capturat peste 67 de milioane de țigarete de contrabandă în prima jumătate a lui 2021, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro. Valoarea totală pe piața neagră a țigaretelor confiscate se ridică la peste 40 de milioane de lei.

În ciuda unei ușoare creșteri, nivelul contrabandei în primul semestru al lui 2021 rămâne sub 10%, ca urmare a eforturilor autorităților române de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării. În 2020, piața neagră a ajuns la un minim istoric de sub 10%.

„Pe fondul scăderii pieței negre, BAT a devenit anul trecut cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, plătind aproape două miliarde de euro (9,6 miliarde lei) sub formă de taxe și impozite. Pentru a putea menține același ritm, este important ca autoritățile să continue acțiunile concrete împotriva rețelelor de contrabandă, care își reiau vechile rute și obiceiuri”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul BAT.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre contrabanda cu ţigări în România

 • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
 • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic.
 • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ trei miliarde de lei.
 • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

Despre BAT în România

 • BAT a devenit în 2020 cel mai mare contribuabil din România, după ce a plătit circa 9,6 miliarde lei către bugetul de stat.
 • BAT este liderul pieței tutunului din România, cu o cotă de peste 50%
 • BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare
 • BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzește, nu arde tutunul

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulți o gamă variată de produse cu risc redus*. Compania continuă să susțină clar că țigările cauzează riscuri majore la adresa sănătății și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit științific*. BAT se transformă într-o companie cu mai multe categorii de bunuri, axată pe consumatori și pe produse. BAT are peste 55.000 de angajați și operează în peste 180 de țări, cu 11 milioane de puncte de vânzare și 45 de fabrici în 43 de piețe. Portofoliul strategic al companiei este alcătuit din mărcile sale globale de țigări și o gamă tot mai mare de produse cu riscuri reduse*.

Noile categorii de produse. Acestea includ țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. În 2020, BAT a avut 13,5 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o creștere de 3 milioane față de anul precedent. Grupul BAT a generat venituri de 25,8 miliarde GBP în 2020 și profit din operațiuni de 9,9 miliarde GBP.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro