Marți 13 decembrie 2022 a fost lansat la Novotel Bucharest City Center, „Ghidul de practică în industria ospitalității”, un proiect realizat de Premier Hospitality și Asociația „Edu4Tourism” cu sprijinul Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR). Ghidul reprezintă un pas important al relației profesor-hotelier, o așezare firească a rolului profesorului ca inițiator și susținător al cunoașterii științifice în domeniul educației în turism. „Ne dorim ca profesorul de turism să fie considerat parte a industriei turismului, să fie valorizat și sprijinit de industrie, să fie recunoscut ca punct de plecare în formarea viitorilor profesioniști în turism”, au declarat inițiatorii proiectului.

La evenimentul de lansare a „Ghidului de practică în industria ospitalității” au luat cuvântul următorii speakeri:

  • Rocsana Borda – Coordonator proiect Ghid practică
  • Larisa Ile – Președinte Asociația „Edu4Tourism”
  • Marius Băzăvan – Leader Grup Educație FIHR & Membru Comitet Director FIHR
  • Călin Ile – Președinte FIHR

De asemenea, la eveniment au participat reprezentanți ai ISMB (dna. Nicoleta Negoianu și dna. Irina Rat – Inspectori Școlari pentru Învățământ Profesional și Tehnic), CNDIPT (Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic) – dna. Ancuța Ciobanu –  Inspector Specialitate Coordonator București Ilfov, profesori și membri ai asociației Edu4Tourism, elevi care efectuează sau care au finalizat stagii de practică în unitățile de cazare, mass media, hotelieri membri FIHR.

„Pornind de la ceea ce spunea Malcom Forbes „Scopul educației este acela de a schimba o minte goală cu una deschisă” ,acest ghid a fost creat ca un prim pas în încercarea noastră de a construi o relație solidă și corectă între părinți, școală și hoteluri / agenți economici. Fiecare parte implicată trebuie să înțeleagă importanța educației chiar dacă vine cu un cost. Haideți să vedem acest cost ca și investiție și să susținem procesele educaționale. Din dorința firească de a contribui la normalizarea relației profesor – operator economic, din pasiune pentru educația pentru turism, dar mai ales din nevoia de a stabili rolul, rostul și statutul profesorului de turism am considerat ca o necesitate, implicarea mea în realizarea Ghidului de practică în industria ospitalității. Ideea vehiculată, în aproape toate mediile, că educăm și pe urmă învățăm, obiectivul școlii fiind crearea de competențe, nu acumularea de cunoștințe, nu se regăsește în relația profesor-profesionist în turism, două lumi care văd diferit educația în turism, dar au un singur scop: cunoaștere și competență pentru elevii liceelor de turism. Profesorul și operatorul economic implicat în derularea stagiilor de pregătire practică a elevilor nu trebuie văzuți ca două tabere distincte, ci ca două echipe unite, care contribuie în procesul de educație, cu rol bine stabilit: profesorul să creeze interes pentru cunoaștere și să construiască spațiul științific, iar specialistul să transmită și să transfere asupra elevului, cu tact pedagogic, competență și pasiune pentru meserie”, a menționat Rocsana Borda, Coordonator proiect Ghid practică și membru afiliat FIHR.

Ghidul poate fi descărcat de pe https://educatie-hotel.ro/