Daniel Coșniță - Președinte Clustero

Asociația Clusterelor din România – CLUSTERO

Comunicat de presă

Poziția oficială a CLUSTERO față de respingerea proiectelor depuse în cadrul apelului dedicat clusterelor de inovare din Programul Operațional Competitivitate

Am fost neplăcut surprinși de respingerea tuturor celor 10 proiecte depuse de clusterele membre ale asociației noastre încă din etapa de evaluare a conformității administrative și eligibilității.   

Clusterele sunt aglomerări economice cuprinzând întreprinderi din același sector sau conexe, organizații de cercetare-dezvoltare-inovare, autorități publice și alte organizații suport. Clusterele sunt un principal catalizator al inovării și internaționalizării întreprinderilor și sunt recunoscute la nivel european drept piloni ai celor 14 ecosisteme industriale identificate de Comisia Europeană pentru redresarea economică digitală, verde și rezilientă și instrumente ale politicii industriale la nivel național, așa cum reiese din Noul Document de Politică Industrială al României.

Asociația Clusterelor din România – CLUSTERO reunește un număr de 47 clustere care însumau la finalul anului 2019: 2.000 întreprinderi, 189.000 angajați și cumulau 43.6 miliarde lei cifră de afaceri, 4.4 miliarde euro din exporturi, raportând cheltuieli de cercetare-dezvoltare de 672 milioane lei. Clusterele, prin IMM-urile reprezentate, au înregistrat creșteri ce variază între 40% în cazul exporturilor și 162% în cazul cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, în 2019 față de anul 2013.

Frustrarea este cu atât mai mare cu cât cei care au depus proiecte în cadrul acestui apel, sunt clustere mature, cu un nivel de excelență de top, recunoscut de forurile de specialitate europene, precum European Secretariat for Cluster Analysis, European Cluster Collaboration Platform și având în derulare proiecte dedicate în programe internaționale, cum ar fi Horizon 2020, COSME, Erasmus+.

Proiectele respinse reprezintă 437 companii inovative și au depus proiecte în valoare de 40 milioane de EUR (valoarea eligibilă fiind de 23 milioane EUR).  Mai mult, clustere care derulează deja proiecte în cadrul apelului similar din 2015 sunt respinse pe motive de eligibilitate acum, ceea ce denotă o situație absurdă.

Există mai multe cauze care au condus la această situație:

  1. Modul defectuos în care Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate a derulat această operațiune: elaborarea ghidului specific s-a întins pe o durată de 2 ani deoarece versiunea inițială din mai 2018, deși pusă în consultare publică, a fost retrasă și s-a elaborat o nouă versiune în 2019. Toți cei ce au scris la acest ghid (persoane și instituții diferite) au adăugat câte ceva, astfel încât varianta finală a ajuns să fie lipsită de coerență și să conțină informații contradictorii. În plus, chiar și după lansarea apelului în 29.02.2020, au continuat modificările la Ghidul Solicitantului odată cu 4 (patru) sesiuni consecutive de amânare a perioadei de finalizare a depunerii cererilor de finanțare (14.04.2020; 26.06.2020; 06.08.2020, 31.08.2020), ghidul având completări și modificări pe parcursul perioadei de depunere, situație inadmisibilă și deosebit de neplăcută pentru solicitanții acestui apel.
  2. Atitudinea evaluatorilor care au dat soluții diferite la probleme similare identificate în cadrul unor proiecte diferite, fără a veni în niciun fel în sprijinul beneficiarilor și care, în loc să rezolve prin uzualele cereri de clarificări aspecte minore de natură tehnică, au preferat să respingă proiectele, neasumându-și niciun fel de răspundere, după principiul „Să se pronunțe instanța!”.

În aceste condiții, ne permitem să ne întrebăm dacă este vorba doar de incompetență sau și de rea voință.

În plus, dacă așa stau lucrurile la o competiție pe fonduri structurale în valoare de 30 milioane de euro, dedicată clusterelor de inovare, atunci nu ne rămâne decât să ne resemnăm că, de pildă, construirea autostrăzii Pitești – Sibiu (alt program operațional, dar aceeași abordare)  nu va rămâne decât un vis frumos…

Având în vedere această stare de fapt, CLUSTERO solicită reluarea acestui apel, în condițiile aceluiași ghid, dar cu explicarea modului de interpretare a punctelor neclare.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro