Perioada următoare se anunță a fi în continuare dificilă pentru mulți, de aceea crearea unei imagini juste asupra pieței de credite devine tot mai necesară. Românii preferă să apeleze la credite rapide pentru a-și rezolva diverse urgențe sau situații neprevăzute și nici nu e de mirare: aceste împrumuturi vin, de regulă, cu o perioadă scurtă de creditare, cerințe minime pentru acordare și, mai ales, cu finanțare rapidă.

Dar cât de rapide sunt, de fapt, creditele rapide? Este subiectul celei mai recente analize realizate de echipa Volt. Studiul testează durata obținerii unui credit rapid de la principalele IFN-uri din România. Acesta ia în calcul 13 IFN-uri care oferă credite online şi le compară din perspectiva întregului flux de creditare: de la actele necesare pentru împrumut, completarea aplicației de credit și până la etapa finală, în care clientul primește banii în cont sau direct de la agent, acasă.

Cât de repede primești oferta de credit?

Obținerea unei oferte de credit este cel mai important pas în procesul de creditare online, întrucât este momentul în care solicitantul află dacă se califică sau nu pentru împrumutul dorit și ce sumă poate accesa. Există IFN-uri care analizează foarte rapid dacă acesta este eligibil și îi pot oferi oferta de credit pe loc, în vreme ce în alte cazuri poate dura ore sau chiar zile până la primirea ofertei.

Timpul petrecut în așteptarea ofertei poate varia de la puțin peste 1 minut, în cazul Ocean Credit, și până la câteva zeci de ore, așa cum este cazul IFN-urilor care au o abordare tradițională, ce implică vizita agentului la domiciliu, sau un flux de creditare mai greoi.

Cât de rapid este transferul banilor, după aprobarea creditului

Momentul aprobării creditului și semnării contractului nu coincide întotdeauna cu momentul încasării banilor. Studiul a testat rapiditatea celor 13 IFN-uri și din perspectiva transferului propriu-zis, pentru a identifica cea mai rapidă metodă de a intra în posesia banilor.

Transferul direct pe card, opțiune preferată de IFN-uri precum Ocean Credit, Mobilo, VivaCredit, Credius sau Mozipo, îți asigură primirea banilor în câteva secunde sau minute, indiferent de oră și de banca la care ai cardul.

Opțiunea de virare a banilor în contul bancar este mai lentă, fiind condiționată de mai mulți factori. Fiind un transfer interbancar, banii pot ajunge în câteva ore sau chiar a doua zi, dacă transferul are loc între bănci diferite sau spre finalul programului de lucru.

Primirea împrumutului la domiciliu este o soluție lentă în comparație cu plata direct pe card, iar durata propriu-zisă de livrare a banilor variază de la caz la caz (în funcție de sincronizarea programului clientului cu programul de lucru al IFN-urilor, zona în care clientul locuiește etc). În cele mai bune cazuri, am fost plăcut surprinși să descoperim că, după aprobare, agenții ne-au adus banii în 30-60 de minute. În vreme de pandemie, poate fi o opțiune mai puțin sigură, dar în mod normal este o variantă preferată de cei care au dificultăți la completarea procesului de împrumut 100% online.

De la completarea cererii la banii în cont: cât timp a durat întregul proces?

Fiecare cerere de credit rapid începe prin completarea unui solicitări pe website-ul IFN-urilor sau a unui formular de împrumut. Solicitantul parcurge mai multe etape: de la crearea unui cont de client, alegerea sumei dorite, a duratei creditului, furnizarea detaliilor despre situația financiară și până la completarea adresei de domiciliu sau a datelor cu caracter personal (cea mai intruzivă ni s-a părut întrebarea ‘La ce vei folosi banii/ Pentru ce ai nevoie de acest împrumut?’).

Odată obținută oferta de credit, urmează ultimii pași pentru a intra în posesia banilor: finalizarea cererii de credit și semnarea contractului de împrumut.

Pentru rezultatele finale ale experimentului, studiul a luat în calcul: timpul de completare a cererii (online sau acasă, împreună cu agentul), cât a durat până la primirea ofertei de credit, timpul scurs până la aprobare și, evident, transferul banilor. Iată cât de rapid a fost întregul proces:

De câte documente ai nevoie pentru a lua un credit rapid?

Când te gândești la un credit rapid, îți imaginezi desigur un proces mult mai prietenos decât cel de la bancă, process în care ai nevoie de foarte puține documente justificative. Până la urmă, acesta este unul dintre motivele pentru care apelezi la un IFN.

Doar 4 din cele 13 IFN-uri acordă împrumuturi doar cu buletinul, mai exact:

 Ce spun participanții la studiu despre experiența de creditare rapidă?

 Ocean Credit

„Am fost surprinsă să primesc oferta de credit în mai puțin de 2 minute, în condițiile în care mi-au cerut doar buletinul. După aprobare, am primit mesaj instant că banii au intrat pe card. Am rezolvat totul 100% online și incredibil de rapid. De la completarea cererii și până am avut banii în cont au trecut doar câteva minute” – Andreea

Credit Fix

„Am apreciat că am putut completa foarte rapid cererea de credit și am avut nevoie doar de cartea de identitate și un extras de cont. Am primit banii în câteva zile, dar cel puțin am reușit să rezolv totul online și prin telefon, iar banii mi-au intrat în mai puțin de 24 de ore în cont” – Irina

Mozipo  

„Cu toate că tot procesul de creditare a durat mai bine de 30 de ore, mi-a plăcut faptul că după aprobare banii mi-au intrat pe card în doar 20 de minute. A fost relativ ușor să completez cererea de credit, dar am așteptat mai bine de o zi pentru aprobarea împrumutului” – Alex

Credit Prime

„După completarea cererii, am fost anunțată în mai puțin de o zi că împrumutul a fost aprobat, iar apoi banii au intrat direct pe card în 20 de minute. Pe lângă buletin, am avut nevoie și de un extras de cont de la bancă, per total a fost o experiență bună” – Anca

 Provident

„Deoarece a trebuit să fac rost și de o adeverință de domiciliu, procesul a durat mai mult, dar agentul a fost eficient și am rezolvat cu cererea în 30 de minute. După aprobare, am primit banii într-o oră direct acasă” – Silvia

Concluzii

 Analiza a scos la lumină rapiditatea unor IFN-uri de top în acordarea împrumuturilor, în special a celor care utilizează din plin tehnologia pentru a reduce timpul de analiza a creditului și pentru a oferi o experiență mai plăcută clientului.

Ce înseamnă pentru Volt un credit cu adevărat rapid?

  • Puține documente pentru aprobare
  • Procesul de aplicare și de semnare a contractului 100% digital
  • Cererea de credit simplă și intuitivă
  • Primirea unei oferte în câteva minute sau cel mult câteva ore de la aplicare
  • Transferul banilor instant, direct pe card

Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro