Una din cele mai frecvente greșeli pe care le fac de obicei antreprenorii este supraimplicarea în propria afacere, cu tot ce prespune asta: micromanagement al angajaților, burn-out și, în general, scăderea satisfacției de viață. Peste tot se scrie că un om de business trebuie să doarmă 4 ore pe noapte, să muncească precum Elon Musk, dar toate aceste idei sunt false și nocive.

Unul din cei mai de succes investitori americani spunea la un moment dat că un semn de succes este „să poți să dormi jumătate de oră la prânz, dacă ai chef”. Corect!!

Antreprenorii sunt atât de ocupați cu gestionarea și rularea afacerii încât, adesea, nu au timp să se uite la felul cum afacerea lor se desfășoară, efectiv, să vadă în ce stare este aceasta și cum ar putea fi corectată traiectoria ei. E nevoie de un zoom-out periodic pentru a vedea pe unde ești.

Poate că ți s-a întâmplat și ție, atunci când ai deschis, de exemplu, cafeneaua, să petreci zile și săptămâni în șir făcând …cafea. Sau vorbind cu clienții sau moderând micile conflicte dintre angajați. Să ne înțelegem, fiecare dintre aceste lucruri trebuie făcute, și ar fi chiar culmea să nu te implici tu, ca manager. Dar supraimplicarea e altceva.

În plus, afacerea ta nu e viața ta, în întregime. Viața și afacerea sunt lucruri distincte și nu ar trebui făcută greșeala de a le confunda.

O afacere are regulile sale specifice și scopurile sale. E ca un organism, dacă vrei, care viețuiește în funcție de un singur criteriu vital: în ce măsură găsește și păstrează clienții. Dar viața ta nu are drept unic scop slujirea afacerii pe care ai deschis-o.

Tu cum îți gestionezi afacerea?

Poate că vrei să deschizi un alt business după ce primul a decolat. O altă cafenea, alt restaurant, altă farmacie, cabinet de avocatură, firmă de mentenanță IT, sau orice alt serviciu. Ca să te asiguri că prima afacere merge ca pe roate fără tine (pentru că tu vrei să îți implici toate energiile în următoarea), trebuie să te detașezi. Și să o faci rațional, având siguranța că prima merge ca unsă.

Pentru a face un exercițiu de …detașare, să ne imaginăm că vrei să îți francizezi afacerea.

Prima ta afacere este prototipul. Cele care vin sunt un fel de copii, un soi de „clone”.

Pentru a te asigura că prima funcționează și că celelalte o vor copia perfect ca eficiență, iată ce trebuie luat în considerare:

  1. „Clona” va oferi valoare clienților, angajaților, furnizorilor și tuturor celor cu care ai deja relații de business, dincolo de așteptările lor.
  2. „Clona” va fi gestionată de oameni cu cel mai redus nivel de pregătire (pentru că vrei să faci economii cu personalul, pe de o parte, și pentru că, plecând de la premisa că nivelul e cel mai redus, le explici ca unor copii ce au de făcut);
  3. „Clona” va fi un loc ordonat la perfecțiune.
  4. Tot ce se face în cadrul „clonei” va fi stipulat într-un „manual de operațiuni” (la brandurile mari care se francizează, este vorba despre un „brand book”)
  5. „Clona” va oferi servicii predictibile, standard, către clienți.
  6. Se vor folosi, eventual, uniforme pentru angajați, proceduri standard, reproductibile.

Dacă e să creezi o afacere care să servească scopului mai mare al vieții tale, atunci trebuie să creezi o organizație care stă în picioare de una singură.

Ai nevoie de un model care să fie atât de bine sistematizat și care să funcționeze atât de bine de fiecare dată, încât să fie „rulat” de oameni cu cel mai redus nivel de competență. Astfel, te poți detașa fără probleme.

Aceasta este calitatea unui om de afaceri cu fler și experiență: să se poată detașa de afacerea sa fără ca ea să sufere în vreun fel. Deci, dacă e să fii un astfel de om de afaceri, poți face business fără să fii mereu în business.

Așadar, întreabă-te: poate funcționa în absența mea? Dacă nu, cum pot să fac afacerea să funcționeze în absența mea? Scrie răspunsurile pe o foaie de hârtie și treci la treabă.

 

 

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro