Victor Hănescu este unul din sportivii care a făcut cinste României. A început să practice tenisul încă de la vârsta de 7 ani și l-a avut ca model pe celebrul Ilie Năstase. A jucat tenis din pasiune și asta s-a văzut în fiecare din meciurile lui, fie că au fost pe zgură, fie că au fost pe iarbă.
Tenisul i-a oferit lui Victor unele din cele mai frumoase amintiri. Prin tenis, sportivul a învățat să zâmbească, să plângă, să își dorească să își depășească condiția. A învățat să meargă mai departe indiferent de cât de greu ar fi drumul, să gândească pozitiv și să lupte atunci când își dorește ceva. Toate acestea l-au format pe cel care astăzi a ales drumul antreprenoriatului.
Un pas decisiv
După 17 ani în tenisul profesionist, dintre care 10 în top 100 ATP, Victor Hănescu își anunța în urmă cu doi ani retragerea. A simțit că era momentul să treacă la un alt nivel, așa că s-a apucat de antreprenoriat. Cu fonduri personale și cu mult curaj, fostul sportiv a început o luptă într-un alt clasament decât cel pe care îl știa până atunci. “De aproape doi ani de zile am început acest proiect, Academia de Tenis “Victor Hănescu” este un proiect de suflet pentru mine pentru că mi-am dorit foarte mult să ofer copiilor și părinților din România o structură de tenis profesionistă, așa cum găsim și în alte țări. Eu am învățat tenisul aici și m-am lovit de anumite aspecte mai puțin plăcute, iar asta m-a făcut să realizez că proiectul meu va fi util României. Atunci când am ales să înființez acest proiect, m-am gândit să ofer seriozitate, servicii de calitate, încredere atât părinților, cât și copiilor pentru ca aceștia să facă tenis de performanță. În cadrul proiectului ne focusăm atât pe grupe de copii mici, cât și pe grupe de copii mari“, a început să ne povestească Victor despre începuturile Academiei de Tenis.
Fără sprijin, nesusținut de nimeni
Victor Hănescu a reușit să ducă numele României pe podiumurile celor mai importante competiții ale sportului alb. Și-a dorit să facă performanță în tenisul mondial și și-a văzut visul împlinit. Pe 6 iulie 2009 obținea cea mai bună clasare în ATP. Ocupa poziția 28 în clasamentul greilor și era la acea vreme singurul român care făcea parte din top 100 ATP. Însă, atunci când a vrut să dea o mână de ajutor în tenisul românesc, Hănescu nu a beneficiat nici de suportul statului român, nici de cel al Federației Române de Tenis. Cu bani personali, sportivul a început să construiască Academia de Tenis care îi poartă numele.
20.000 de euro și un curaj nebun
“A fost o schimbare foarte mare pentru mine. Practic a fost un nou început în viață pentru mine. La început am avut nevoie de minim 20.000 de euro ca să pot să îmi acopăr o parte din chirie. Eu închiriez terenurile, nu am încă un loc care să îmi aparțină. Încă de la început, m-am implicat foarte mult și sunt mai mereu pe teren. Sunt prezent în fiecare zi din viața Academiei pentru că vreau să învăț exact ceea ce se întâmplă acolo. Vreau să știu câte ore poate sta un antrenor pe teren, practic fac toate aceste lucruri pentru a învăța business-ul de la începuturile lui. Momentan, nu mai aduc bani de acasă. În iarnă va fi un moment dificil, dar sper să reușim să îl depășim. Sunt singur, sunt pe picioarele mele. Nu depind de un partener, iar lucrurile acestea aduc claritate și liniște în cadrul business-ului ”, a mai spus fostul sportivul.
Cursa cu obstacole
Planetele nu i s-au aliniat lui Victor încă de la început. După șase luni de la înființarea Academiei de Tenis, Hănescu s-a izbit de prima situație dificilă din viața de antreprenor. “Cea mai mare provocare a fost în momentul în care a trebuit să îmi schimb locația. Am început într-o locație, un parteneriat pe care îl văzusem benefic și util. După șase luni a trebuit să mă despart de acel partener și să îmi găsesc o locație nouă într-un timp rapid. A trebuit să mă reorganizez, să îmi țin aproape oamenii de suflet și să continui pe picioarele mele ceea ce începusem să fac”, își amintește tânărul antreprenor.
Visul lui Victor Hănescu
“Visul meu a fost să creez o școală de tenis în România, așa cum cred că merităm. La început m-am gândit la toate implicațiile care vor apărea. Acum mi-am dat seama că e mai mult mai dificil decât așa cum vedeam eu lucrurile la început. Chiar și așa, merg mai departe și nimic nu mă poate face să mă opresc. Găsesc mereu soluții și atâta timp cât fac ceea ce îmi place și mă aflu pe terenul de tenis, lucrurile sunt bune”, a mai adăugat tenismenul. În acest moment, sunt înscriși aproximativ 50 de copii la Academia de Tenis Victor Hănescu. Proiectul este atent gândit, astfel că acesta are o grupă de mini-tenis pentru copii cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani. În cadrul Academiei, aceștia beneficiază de condiții special adaptate vârstei lor. Pentru o lună la grupa de mini-tenis, părinții scot din buzunar aproximativ 50 de euro. De asemenea, copiii pot ajunge la Academia lui Victor cu ajutorul burselor sociale. Anul acesta, Academia a fost sprijinită de un sponsor, iar doi copii au primit câte o bursă de un an de zile de pregătire. “Cu ajutorul unui sponsor am reușit să oferim două burse în acest an. Criteriul de selecție era ca respectivul beneficiar să fie în top 30 național. Apoi, în urma cv-urilor primite pe site-ul Academiei am ales împreună cu echipa mea două dintre acestea. Acum, aceștia se pregătesc în cadrul Academiei și beneficiază de pregătire de top, pregătire de care și eu am beneficiat pe vremea când încă activam. Per total, feedback-ul părinților este foarte bun în ceea ce privește întreaga noastră activitate la Academie. Părinții copiilor sunt încântați de ceea ce au găsit aici, sunt mulțumiți de serviciile pe care le oferim copiilor lor. Mă bucur foarte mult să îi văd mulțumiți pentru că până la urmă ei sunt oamenii care investesc în copiii lor. Să auzi lucruri frumoase din partea lor, înseamnă că sunt niște clienți mulțumiți. Mi-au spus că ceea ce oferim aici este ceva deosebit”, a mai spus Victor Hănescu.
Copii sunt pregătiți de oamenii care l-au ajutat pe Victor să performeze
“Am avut de-a lungul timpului oameni care m-au format și m-au ghidat în cariera mea. Vorbim aici de psihologi, antrenori de tenis, preparatori fizici. Vreau să vă spun că am atras în acest proiect oameni pe care îi consider valoroși. Mă bucur că fac parte din echipa acestui proiect. Mă bucur că oamenii care au avut rezultate pot fi în continuare alături de mine pentru că în felul acesta putem să ajutăm noua generație din tenis sau chiar pe cei aflați la început de drum”, a povestit sportivul. Când nu e la Academia de Tenis, Victor Hănescu joacă în deplasare. Sportivul se ocupă și de proiectul “Train Like a Pro”, proiect care oferă copiilor din România tabere profesioniste de tenis.
“Train Like a Pro”, un proiect în valoare de minim 15.000 de euro
“Neavând o bază de tenis fixă, m-am gândit că tot ce pot este să îmi adun echipa de specialiști și să mergem în diferite locații din țară unde să îi pregătim pe copii timp de o săptămână. Să le arătăm prin aceste tabere ce înseamnă performanța, cum se pregătește un sportiv de performanță și să își dea seama ceea ce îi așteaptă dacă vor să facă performanță. Pentru acest proiect este nevoie de aproximativ 15.000 de euro. E o echipă întreagă acolo, sunt 10 specialiști care au performanțe în domeniul lor. Plus că oferim copiilor cazare și masă, dar și alte cadouri care să îi motiveze. A fost un succes. Oamenii au venit și au înțeles că este ceva nou și ceva diferit”, a mai spus Victor. Deși sportiv cu ștate vechi în ale sportului alb, Victor Hănescu nu a primit ajutorul nimănui atunci când a vrut să ofere ajutor tinerilor care au ales să practice tenisul. “În primul rând la această zonă de sport îmi dau seama că nu te sprijină nimeni. Mai ales că am fost un sportiv de performanță. Am jucat pentru România și am avut niște rezultate. Nici măcar să primesc un spațiu unde să pot face două terenuri de tenis. Nu interesează pe nimeni nimic, iar lucrurile acestea se văd și dor, mai ales după o viață în tenis. Ești dezamăgit să vezi toate acestea, dar poate ușor, ușor oamenii își vor deschide ochii și poate într-un final vor fi alături de tine”, a povestit Victor. A pus suflet în noul său proiect și nu dă înapoi de la niciun obstacol. Victor Hănescu este un învingător care vrea să facă lucruri frumoase în tenisul românesc. Este un antreprenor la început de drum care spune că în această etapă ai nevoie de mult curaj. “Să aibă curaj și multă răbdare, pentru că fără răbdare nu poți să ajungi acolo unde îți dorești. Să facă lucrurile de calitate și din pasiune”, le-a transmis sportivul tinerilor antreprenori care vor să își deschidă un business în România.
Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro