Ministerul Transporturilor propune desfiinţarea Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale – RADIONAV, deoarece nu mai înregistrează venituri proprii din 2017, întreaga activitate a companiei fiind susţinută din alocaţiile bugetare de la stat, arată un proiect publicat pe site-ul instituţiei.

„Desfiinţarea RADIONAV va avea ca rezultat diminuarea cheltuielilor de la bugetul de stat cu sumele aferente alocaţiilor bugetare pentru RADIONAV, în valoare de aproximativ 3 milioane de lei/an”, argumentează iniţiatorii normativului.

Potrivit proiectului, de la data desfiinţării RADIONAV activitatea companiei va fi preluată de Autoritatea Navală Română, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

„Activele şi pasivele aferente patrimoniului se preiau de Autoritatea Navală Română pe baza situaţiilor financiare de încetare a activităţii întocmite potrivit prevederilor art. 28 alin. (11) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, anexate la protocolul de predare-preluare”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului aflat în dezbatere publică.

De asemenea, în document se mai anunţă că personalul contractual angajat al RADIONAV va fi preluat tot de către Autoritatea Navală Română, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcţii din cadrul Autorităţii Navale Române.

„De la data desfiinţării RADIONAV, Autoritatea Navală Română preia toate drepturile şi obligaţiile companiei şi se substituie în toate litigiile în curs ale acesteia”, adaugă sursa citată.

„Din anul 2017, RADIONAV nu mai înregistrează venituri proprii, întreaga activitate a companiei fiind susţinută din alocaţiile bugetare de la bugetul de stat. Menţionăm faptul că RADIONAV este una dintre societăţile care se supun prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă, cu modificările şi completările ulterioare, iar din anul 2017 managementul companiei nu poate fi asigurat în condiţiile legii, deoarece întreaga activitate a companiei este subvenţionată de la bugetul de stat, în timp ce toate cheltuielile aferente contractelor de mandat trebuie suportate din veniturile proprii ale companiei”, mai arată documentul citat.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro