Un bar în care nu pui mâna nici pe propriul mobil

2297
 
Într-un bar deschis în luna august, în Helsinki, capitala Finlandei, nimeni nu își ia telefonul mobil cu el la masă. Toate celularele sunt lăsate la intrare, în cutii de valori separate.

Jami Jarvinen, patronul barului numit Chihuahua Julep, a recunoscut că, la început, a avut probleme serioase să își convingă clienții să renunțe la celulare. Cele mai serioase dificultăți le-au întâmpinat cu tinerii și cu părinții care voiau să știe tot timpul unde le sunt copiii și ce fac aceștia. Ușor-ușor, aceștia au realizat cât de prețioase sunt minutele petrecute fără mobile.

”E minunat să vezi că oamenii încep să aprecieze momentele în care sunt eliberați de aceste gadgeturi care ne mănâncă foarte timp din viață. Este fantastic să vezi cum oamenii se redescoperă la un cocktail sau la un pahar cu bere”, spune patronul Jarvinen.

Finlanda, țara de origine a telefoanelor Nokia dezbate de ceva vreme subiectul dependenței față de ecranele aparatelor smart.

Astfel, psihiatrul Jukka Makela a cerut interdicția celularelor în școli, în timp de psihologul specializat în social media Suvi Uski estimează că minimum 90 la sută dintre posesorii de smartphone-uri au ceva probleme.

Chestiunea este și mai serioasă. Un studiu al McCombs School of Business de la Universitatea din Texas spune că apariția unui telefon ”deștept”, chiar și oprit, în câmpul vizual al unui utilizator generează o scădere serioasă a puterii de concentrare.

Dar exemplul barului Chihuahua Julep nu este singular. Un pub din Sussex, Marea Britanie, a instalat o uriașă cușcă Faraday în jurul localului pentru ca nici un fel de masaj, apel sau bip să nu ajungă la clienții săi.

 

 

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro