Revista americană Forbes, în varianta online, a întocmit un clasament cu 100 de antreprenoare din Europa pe care le recomandă oamenilor de afaceri să fie urmărite pe rețelele LinkedIn și Twitter. Autoarea clasamentului, Allyson Kapin consideră femeile ca modele de succes în business.

Poți considera această listă „un fel de copiuță (ca la școală) care să te ajute să găsești mai repede următorul startup de 1 miliard de dolari”, scrie Forbes.com. ”Aceste antreprenoare uimitoare dau lovitura. Intră în legătură cu ele, întâlnește-te cu ele, finanțează-le!”, mai scrie  Allyson Kapin, colaboratoare a Forbes și antreprenoare, la rândul ei, în domeniul campaniilor web.

Așadar, top cinci românce incluse în clasamentul Forbes:

Alexandra Anghel –  locul 19

În 2005, Alexandra Anghel, Ciprian Borodescu și Ionuț Ardeleanu, toți trei studenți de la Politehnică, au fondat o companie de outsourcing. Timp de cinci ani, au dezvoltat numeroase aplicații pentru diferiți clienți, însă în 2010 au decis să fondeze propriul proiect. Start-up-ul s-a numit Mobile Friendly Sites și era o versiune rudimentară a celei actuale. Acesta a fost și start-up-ul cu care au aplicat la acceleratorul Startupbootcamp din Copenhaga. Au aflat despre acest program în ultima zi în care se mai putea aplica și ceea ce i-a atras au fost mentorii.

Appticles, versiunea actuală, a fost creată în 2012, și în luna noiembrie a aceluiaşi an au lansat prima aplicație pentru publicaţii, app.journalism.co.uk, pentru care au fost nominalizați la Mobile Premier Awards în februarie 2013 în Barcelona.

„Startupbootcamp a fost catalizatorul. Am învățat cum trebuie să luăm feedback de la clienți, cum trebuie să vorbești cu un mentor. Cred că de acum înainte, în alte acceleratoare, vom fi total diferiți de Startupbootcamp”, explică Alexandra Anghel, CTO-ul Appticles.

Xenia Muntean – locul 33

Xenia Muntean este cofondatoare și director general al startupului Planable, o aplicație care vrea să ușureze realizarea campaniilor de promovare pe retelele de socializare. Este dedicată agențiilor de publicitate, marketing și social media. Deși din Republica Moldova, putem să o enumerăm pe Xenia Muntean între antreprenoarele românce, mai ales că ea vorbește româna ca limbă maternă, așa cum declară pe contul ei de pe LinkedIn. Xenia și echipa Planable sunt de la Chișinău, dar s-au stabilit la Cluj-Napoca, pentru ca apoi să ajungă în Silicon Valley.

Planable nu a fost plănuit să fie ceea ce este astăzi. Căutau potențial global și au găsit, cu ajutorul mentorilor, o nișă excelentă. ”La început am avut mai multe idei în plan, însă niciodată nu știi ce va fi și ce va prinde. Și am fost nevoiți să pivotăm. Mai ales la nivel de model de afacere, de structură. Poate să se schimbe complet. Noi am venit cu o idee de un produs care nu avea potențial global. Iar cu ajutorul mentorilor, am găsit într-un final o idee excelentă. Am pivotat. Am creat un produs care poate fi folosit de agenții din toată lumea. Am construit un high-growth startup, asta vor să vadă investitorii”.

Anca D. Goron – locul 40

Anca D. Goron este fondatoare și CEO a doorie.io, o platformă de inteligență artificială destinată hotelurilor, pentru managementul listei de oaspeți și pentru motivarea angajaților. Startupul a fost premiat, printre altele, în Dubai, la un salon de tehnologie în turism. Originară din Cluj, Anca Goron are un doctorat în inteligență artificială, precum și 12 ani de experiență în afaceri IT.

„Produsul doorie s-a concretizat pe baza unei idei ce mi-a venit în timpul unei călătorii. Petrecând foarte mult timp în hoteluri din cauza deplasărilor dese fie în scop personal sau profesional, m-am lovit de multe neajunsuri organizatorice, probleme de comunicare și neatenție din partea personalului, de multe ori de o atmosferă rece și neprietenoasă, indiferent de numărul de stele al hotelului, de reputație și de locație.

Multe dintre acestea însă au o rezolvare atât de simplă dacă hotelurile s-ar folosi de tehnologia existentă și la îndemână. Astfel, am decis să încerc să contribui cu o soluție. Intenția era sa creez împreună cu echipa mea un produs pe care să îl oferim hotelurilor și oaspeților acestora într-o fază pilot să vedem cum este primit.”

Ligia Adam – locul 79

Ligia Adam este confondatoare a CivicTech România, o organizație neguvernamentală (ONG) care promovează și susține digitalizarea serviciilor publice în țară.

Ligia coordonează eforturile de comunicare și de marketing a comunității Civictech și crede în puterea informației, a tehnologiei și a colaborării conectate.

De la conținut la strategie de comunicare, social media sau tactici de promovare online, Ligia se descurcă în a spune povestea ideilor inovatoare în cuvinte cât mai simple și mai clare.

Ioana Hasan – locul 84

Ioana Hasan este cofondatoare și  și manager de produs la Smart Bill, cunoscuta platformă electronică de facturare.

Ioana este din Sibiu, iar în anul 2007, împreună cu alți doi colegi a creat Smart Bill, cunoscută platformă electronică de facturare. Smart Bill a devenit cel mai utilizat program de facturare online și de gestiune a stocurilor din țara noastră, depășind în anul 2016 pragul de vânzări de un milion de euro. Zecile de mii de clienți care folosesc Smart Bill facturează prin intermediul acestei aplicații mai bine de două miliarde de euro anual.

Ioana Hasan a apărut și într-un alt clasament, creat de revista berlineză The Hundert – la rândul ei, un start-up dedicat companiilor de succes din întreaga lume, precum și fondatorilor acestora.  „De țintit nu am țintit să apar într-un astfel de clasament. În general nu îmi place să fiu în centrul atenției”, spune Ioana Hasan.

 

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro