Multă lume crede că dezvoltarea personală este o invenție a secolului XXI, ceea ce este fals. Elemente ale acesteia au existat încă din antichitate, cu precădere în cultura greacă și romană, în religii ca cele indiene, semitice sau în practicile yoghine. Doi mari filosofi antici, Aristotel și Confucius, sunt considerați ”părinții” a ceea ce astăzi numim și folosim atât de des în conversații sintagma ”dezvoltare personală”.

Conform definiției, dezvoltarea personală acoperă activități și practici care ajută la dezvoltarea talentelor și a potențialului fiecăruia dintre noi, îmbunătățește calitatea vieții și contribuie la îndeplinirea viselor și a aspirațiilor. Pentru unii, aceasta înseamnă creșterea încrederii de sine, pentru alții poate însemna gestionarea stresului, ieșirea din zona de confort, atingerea succesului sau stabilirea și îndeplinirea obiectivelor.

În ultimii ani, ”fenomenul” de dezvoltare personală a început să ia din ce în ce o mai mare amploare. Există cursuri, cărți, materiale video, dezbateri, profesori sau mentori sau, așa numitul, ”life coach” (un fel de ”antrenor” de viață), toți și toate învățându-te cum să ajungi să trăiești o viață mai bună.

Iată top 5 cărți contemporane despre dezvoltare personală:

Locul 5 – “Puterea unei ore”, scrisă de Dave Lakhani

Autorul, un antreprenor din America povestește în “Puterea unei ore” despre ce înseamnă să fii stăpân pe viața și afacerea ta. Cartea este de fapt un ghid practic ce necesită a fi aplicat doar o oră pe săptămână pentru a da rezultate. Citește, respectă, iar la final autorul garantează că vei observa o modificare în bine a personalității tale.

Locul 4 – “Minți sclipitoare, minți antrenate. Fii propriul tău lider”, scrisă de Augusto Cury

Autorul, un medic psihiatru și psihoterapeut a reușit să explice în cartea sa întregul program de funcționalitate al minții, precum și construcția gândurilor. Cury spune că mintea este ca o piesă de teatru în care noi avem posibilitatea fie să urcăm pe scenă și să fim actori, fie să stăm pe scaunul din fața scenei. Această carte nu doar că te ajută să primești soluția problemelor tale, ci te va ajuta să înțelegi cine și ce le generează pe acestea.

Locul 3 – “Învață să asculți”, scrisă de Gary și Hoy Lundberg

Cei doi împărtășesc, din experința proprie, principiile generale de validare ale sentimentelor. Cartea este un ghid cu ajutorul căreia îți vei putea asculta interlocutorul fără a-l critica. Mai mult decât atât, aceste învățături te vor ajuta să comunici atent și eficient în așa fel încât să îți imbunătățești relațiile cu cei din jurul tău.

Locul 2 – “Inteligența emoțională”, scrisă de Daniel Goleman

Deja celebru în aria de dezvoltare personală, Daniel Goleman ne ajută prin cartea “Inteligența emoțională” să înțelegem că orice situație din viața noastră devine mult mai clară atunci când ne înțelegem sentimentele. Autorul definește inteligența emoțională ca fiind conștientizare de sine, autodisciplină și empatie. Tot în această carte vei putea înțelege cum poate fi controlată aceasta, dar și cum poate fi îmbunătățită.

Locul 1 – “Eat the frog”, Brian Tracy

Am lăsat această recomandare la sfârșit deoarece, după ce vei citi cartea, vei avea forța necesară să faci lucrurile pe care ți le dorești. Mai mult ca sigur că ai trecut prin acele momente în care simțeai că nu ești în stare să faci nimic și opuneai rezistență la tot ce trebuia să faci pentru a-ți atinge obiectele. Nu uita că timpul este cel mai mare dușman al nostru și nu poate fi întors. Aici vei învăța să îți stabiliești prioritățile, să îți împarți task-urile și să înveți să treci la acțiune pentru a-ți atinge obiectivele.

Acum e timpul să îți dai un refresh și să începi să iei propriile decizii.

Spor la citit!


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro