Țigara electronică, gura de aer a fumătorului!

Țigara electronică
Țigara

Deși laureatul cu premiul Nobel pentru Literatură, Thomas Mann, era de părere că “Viața fără tutun este o viață trăită pe jumătate“, ne-am gândit să vă prezentăm un studiu care, poate cu puțin noroc, vă va ajuta să scăpați de acest obicei.

Potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie, persoanele care doresc să renunțe la fumat au de aproape două ori mai mari șanse dacă apelează la ajutorul țigărilor electornice în comparație cu plasturii sau guma de mestecat îmbogățită cu nicotină.

În studiu au fost implicați 886 de fumători, dintre care 18% au reușit prin intermediul țigărilor electornice să renunțe la fumat după un an. Pe când, doar 9,9% dintre cei care au apelat la alte forme de substituţie a nicotinei au reuşit să renunţe la obicei.

”Acesta este primul studiu clinic care a testat efectul ţigărilor electronice moderne asupra renunţării la fumat. Deşi un mare număr de fumători susţin că au reuşit să renunţe la fumat cu ajutorul ţigărilor electronice, profesioniştii din domeniul sănătăţii s-au arătat reticenţi în a recomanda utilizarea acestora din cauza inexistenţei unor dovezi clare rezultate în urma studiilor clinice randomizate controlate. Acest lucru probabil se va schimba acum”, a declarat Peter Hajek, profesor la Queen Mary University.

Publicat în New England Journal of Medicine, studiul a fost conceput pentru a testa eficacitatea ţigărilor electronice reîncărcabile alături de o varietate de terapii standard menite să îi ajute pe fumători să renunţe la acest obicei, printre acestea numărându-se plasturii cu nicotină, guma de mestecat sau comprimatele îmbunătăţite cu această substanţă, inhalatoarele şi pulverizatoarele.

Subiecților li s-a distribuit în mod aleator fie un tratament de substituţie nicotinică, fie un set conţinând o ţigară electronică şi consumabile. Drept urmare, fiecare a participat săptămânal la şedinţe individuale de terapie comportamentală.

Ţigările electronice au fost utilizate mai frecvent şi pentru o perioadă mai lungă, potrivit rezultatelor studiului clinic. În plus, persoanele care au folosit aceste dispozitive au resimţit mai puţin intens necesitatea de a fuma, după o săptămână şi după o lună de la momentul renunţării la acest obicei. Totodată, cei care au utilizat ţigările electronice au manifestat un nivel mai redus de iritabilitate, nelinişte şi diminuare a capacităţii de concentrare în prima săptămână, au subliniat cercetătorii.

În ciuda faptului că ţigările electronice sunt intens promovate drept instrumente eficiente pentru renunţarea la fumat, eficacitatea şi siguranţa acestora este intens controversată. O serie de studii au dovedit că aceste dispozitive conţin o gamă largă de substanţe cu potenţial toxic. Nicotina însăşi este o substanţă care dă dependenţă şi numeroase voci au afirmat că aceasta poate afecta dezvoltarea creierului în cazul tinerilor. Mulţi experţi cad totuşi de acord că ţigările electronice sunt mult mai puţin dăunătoare în comparaţie cu produsele pe bază de tutun.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro