STONEHEMP – “casa de cânepă”. Oana Suciu împreună cu Cătălin Boteanu au pus bazele unui proiect de construcții practic și sănătos. Cei doi îmbină perfect viața de familie cu cea de antreprenor, având satisfacții pe toate planurile.

Oana ne-a acordat puțin din timpul ei pentru a ne răspunde la câteva întrebări. Care este proiectul lor, ce legătură are cânepa cu domeniul construcțiillor, cum se dezvoltă afacerea și nu numai, aflați în râdurile următoare:

• Ce este STONEHEMP și de unde a venit ideea?

Stonehemp e proiectul nostru de suflet si de familie…si un nou material pentru constructia caselor in acelasi timp. Este un amestec de puzderie de canepa cu var hidratat, doua materii prime care au fost folosite de sute de ani in constructii si pe care noi acum le imbinam cu tehnologia. Adica folosim un utilaj specializat pentru punerea in opera care garanteaza parametrii de calitate si executie astfel incat sa putem oferi performante tehnice garantate, implementare rapida automatizata si o agrementare tehnica necesara oricarui proiect comercial sau industrial.

Si totusi de ce Stonehemp? Pentru ca varul hidratat absoarbe CO2 pe toata durata de viata a cladirii transformandu-se astfel inapoi in calcar, deci peretii din canepa in timp se pietrifica si devin tot mai durabili. In plus avem traditionala urare “casa de piatra” pe care speram ca in timp sa o transformam in “casa de canepa” :-))

Ideea acestui business a izvorat din domeniul in care eu activez de peste 13 ani si anume cultivarea si procesarea canepii industriale, fie ca vorbim de seminte sau tulpini. Apoi am locuit in cateva concedii intr-o casa din canepa in Germania si sotul meu cu rinita alergica s-a simtit extraordinar dupa prima noapte dormita aici si ne-am dorit o astfel de casa initial pentru noi. A urmat un baietel minunat care ne-a aratat ca fericirea lui inseamna sa-i fie parintii aproape, mai mult decat orice altceva, si dupa ce ne-am pierdut un an in traditionalul mama business woman back to work dupa 3 luni si bona acasa, ne-a venit mintea la cap si am reusit sa conectam toate piesele acestui puzzle: case canepa+lucrat impreuna ca familie+program flexibil pentru copii…si asa am pornit aventura Stonehemp.

STONEHEMP – “casa de cânepă” – Interviu cu Oana Suciu

• Cum ați început? Ce susținere ați avut?

Am inceput prin a sacrifica toate economiile familiei si job-uri bine platite si relativ sigure pentru un vis frumos. Avem prieteni si familie care cred in noi si, din fericire, si primii clienti care sunt destul de curajosi sa mearga importiva curentului intr-o decizie majora in viata si anume constructia unui si cateodata singurului “acasa” din viata. In plus avem o echipa minunata care este alaturi de noi si care, la randul lor, au ales si ei sa lase job-uri sigure si mai bine platite pentru a fi alaturi de noi in aceasta poveste.

• Care au fost cele mai grele momente în drumul vostru de antreprenori?

Cred ca inca suntem acolo 🙂 Noi am lansat un produs nou, pe o piata inexistenta si teoretic lipsita de capacitatea financiara si educatia pentru a investi in produse ecologice si sanatate pe termen lung, in conditiile in care nu avem niciunul experienta sau calificare formala educationala in constructii si, in plus, riscam financiar totul cu doi copii mici acasa. Suna a nebunie curata, stiu. Pe de alta parte nu este primul proiect de tip start up in care ma implic si stiu ca „scuipatul de sange”, cei primii 7 ani dificili si scepticismul total al celor din jur pot fi premisa unui povesti frumoase, atata timp cat cei care contribuie isi pun sufletul si toata energia in ceva care nu este bun doar pentru ei ci si pentru toti ceilalti care intra in contact cu acest proiect. Concret avem o casa 100% naturala, in proportie de peste 90% made in Romania, care imbunatateste sanatatea locatarilor in acelasi timp in care absoarbe CO2 din atmosfera, inhiba dezvoltarea mucegaiurilor si bacteriilor, care nu arde, apara de rozatoare si insecte in mod natural si este extrem de eficienta energetic scazand cheltuielile de intretinere si, foarte important, care nu este daunatoare pentru angajatii in constructii care lucreaza in mod traditional cu materiale toxice care le afecteaza sanatatea in timp. O campanie publicitara renumita spunea ca doar cei care sunt destul de nebuni sa creada ca pot schimba lumea o vor face pana la urma, speram sa ne numaram printre ei :-)))

• Care sunt momentele memorabile?

Pe linia celor care vor fi povestite peste ani avem intarzierea utilajului cu 6 luni ceea ce ne-a facut sa pierdem atat un sezon de lucru cat si o finantare avantajoasa, cateva luni de zile pline de stres si semne de intrebare, in care un fost manager de vanzari si director general in distributie devine specialist in constructia unei case din canepa cu mecanica, mentenanta si munca fizica aferente si pe linia feminina a familiei provocarile perioadelor de “detoxifiere” cand iesi din matricea unui job de manager cu program fix si angajati care preiau munca administrativa si devii ‘doar mama’ si ‘wannabe world changer’.

Ultimul moment minunat memorabil in care am simtit ca suntem pe drumul cel bun a fost cand ne-au vizitat primii nostri clienti, cu un proiect superb, pe care urmeaza sa il executam in primavara lui 2019. Au venit sa vada casa noastra in stadiul final de inchidere cu stonehemp, care este practic prima casa ridicata in Romania cu aceasta tehnologie. I-am asteptat cu bucurie, am stat pe terasa intr-o ploaie torentiala si am povestit ca prieteni vechi si parteneri in acelasi proiect de suflet despre cum merge business-ul nostru si pasii urmatori pentru casa lor de vis. Si ne-au adus cadou un set de vase traditionale din zona in care urmeaza sa construim impreuna, pe care noi le folosim cu mare drag. Ce iti poti dori mai mult, decat sa fii inconjurat numai de oameni frumosi in munca de zi cu zi, pe care tu ai ales sa o faci?

• Statul român v-a susținut sau vă susține într-un fel?

Nu ne-a sustinut si din pacate in continuare exista un proiect numit “Casa Verde Plus” care ar putea impulsiona domeniul constructiilor naturale insa este in stare de asteptare de cativa ani.

• Proiectul vostru are mai mult succes în România sau în străinătate?

E devereme sa tragem o concluzie dupa nici un sezon incheiat, avem anul acesta doua priecte in tara si unul in Slovenia iar pentru 2019 doua proiecte in tara programate. Ne adresam in special pietei locale unde ne dorim sa formam in timp o comunitate faina a celor care locuiesc in case “active” din canepa si care cred cu totii ca “nu am mostenit pamantul ci l-am imprumutat de la copiii nostri”. Noi pana la urma nu vindem doar un material de constructii ci promovam un stl de viata, care prin intermediul caselor construite de noi imbina concepte diverse cum ar fi: eficientizare spatii la maxim, miscare organica prin casa, case cu dimensiuni reduse deoarece 80% timp ar trebui petrecut afara in aer liber, finisaje si mobilier “pre loved”si refolosite, consum redus de orice resurse si atunci cand este nevoie de consum sa utilizam resurse regenerabile, obiecte produse in Romania, din materii prime locale si de catre oameni care au ales sa ramana aici ca sa schimbe ceva etc.

• E greu să fii antreprenor în România?

E un pachet pe care trebuie sa il accepti cu bune si cu rele. Avem legislatie mereu in miscare, politica instabila, birocratie si lipsa de finantare pentru proiecte noi si inovative. Avem in acelasi timp insa cativa oameni foarte deschisi la nou, care sunt si ei antreprenori in majoritatea cazurilor, care au calatorit mult si ales totusi sa ramana in Romania, dornici sa schimbe ceva si care, atunci cand ajung sa colaboreze pot face lucruri minunate impreuna. Cred ca in Romania sansa sa intalnesti astfel de oameni care devin apoi parte din povestea ta este mai mare.

• Ce recomandări/sfaturi aveți pentru tinerii antreprenori români?

Sa gaseasca ceva in care cred atat de mult si motivatia non financiara e atat de puternica incat sunt pregatiti sa munceasca mai mult decat inainte, cu risc si stres mai mare, pentru bani mai putini si fara concedii, cu perioade repetate in care angajatii castiga mai mult decat ei, incat seara cand se duc la culcare sa fie fericiti si multumiti ca au mai adaugat un cuvant sau cateodata o fraza la povestea lor, pe care o simt si o vad scrisa pana la final.

Așadar, un proiect frumos, ambițios și mai ales sănătos! Găsiți mai multe detalii despre Stonehemp AICI.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro