Scandinavia, zguduită de un mare scandal bancar

Danske Bank, banca daneză numărul 1 și instituția financiară scandinavă Nordea sunt acuzate de spălare de bani.

De la publicarea raportului anchetei efectuate de cabinetului de avocatură Bruun & Hjejle, mandatat de Danske Bank să facă lumină asupra celui mai mare scandal privind spălarea de bani în Europa, noi și noi probleme ies la iveală. Astfel, Nordea, principala bancă din peninsula scandinavă, este acuzată de filiala estoniană a Danske Bank că a acoperit, între 2007 și 2014,  tranzitarea suspectă a peste 200 de miliarde de euro provenind din Rusia și din blocul ex sovietic.

Pe 17 octombrie, parchetul suedez care se ocupă de chestiunile financiare a confirmat înregistrarea unei plângeri împotriva Nordea, unde aceasta este acuzată de fraudă, fals și spălare de  bani. Acuzator, Bill Browder, responsabilul cu fondurile Hermitage Capital, din Marea Britanie.

Aceasta se bazează pe o investigație vizavi de fluxurile de capital ce ies din Rusia și unde se afirmă că au fost identificate 365 de conturi din Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia prin care s-ar fi tranzitat  175 de milioane de dolari (154 de milioane  de euro), toate legate de sucursala estoniană a Danske Bank și a băncii lituaniene Ukio Bank.

O nouă plângere a fost depusă pe 22 octombrie, la autoritățile  finlandeze, vizând 500 de alte conturi ale ramurii finlandeze a Nordea, pe unde ar fi tranzitat 205 de milioane de euro, venind tot dinspre filiala estoniană a Danske Bank și a Ukio Bank. Nordea, care și-a transferat sediul social din Stockholm la Helsinki la începutul lui octombrie, spune că va colabora cu autorități 100 la sută, deși  CEO-ul lor, Casper von Koskull, a acuzat, pe 24 octombrie, că se organizează deja o vânătoare de vrăjitoare.

Între timp, 28 000 de clienți au părăsit Danske Bank în primul semestru al 2018.

Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro