Faptul că românii se îngrămădesc să lucreze la stat este un adevăr ce nu mai poate fi contestat. Aproximativ un sfert din cei 4,9 milioane de salariaţi ai României sunt bugetari. La nivelul țării,  numărul total de contracte de muncă aflate în evidența Ministerului Muncii, adică salariații, ar fi mult mai mare, majoritatea fiind  pe perioadă nedeterminată. Lucrătorii dau năvală să prindă un loc în instituții și companii de stat din motive care țin de siguranță, protecție socială și, evident, un nivel de salarizare peste oferta din sistemul privat.

S-a ajuns în situația paradoxală  ca sectorul public  să fie mai darnic cu angajații decât patronii unor  firme sau companii. Statistica arată că aproape 65% din cei 1,3 milioane de bugetari înregistraţi activează  în administraţia publică centrală, iar restul în aparatul birocratic local. Cei mai mulţi angajați are Ministerul Educației Naționale, unde există  aproape 300.000 de locuri de muncă. Pe locul doi sunt primăriile, pentru care lucrează circa 260.000 de persoane. Ce fenomen a avut loc pentru un astfel de transfer impresionant  de forță de muncă către  stat?

Motivul este simplu-creșterea fondului de salarii prin măsuri operate de guvern în sectorul public. Decalajul public-privat s-a triplat, confirmă unii analiști. Deosebirile sunt evidente între salariile de la stat și cele din sistemul privat.  Diferențele au crescut de trei ori,  de la 427 de lei media brută pe lună în 2016, la circa 1.300 de lei în 2018.  Saltul proiectat  ar putea depăși  ușor  chiar 2000 de lei în anul 2019, conform unor prognoze. Prin urmare, s-a ajuns la diferențe de până la 1600-1800 de lei/lună în ultimul an. Salariul mediu în întreaga economie se situează undeva la  2.688 lei net (stat și privat). La stat, depășește 4.230 lei net pe lună, pe când în privat se  oprește cam pe la  2.200 lei!

Statul,  care are pâinea și cuțitul în mână, atrage masa de angajați nu doar prin salarii duble față de privat, ci și prin pensii speciale, zile libere mai multe, vouchere de vacanţă, zi scurtă vineri, cursuri de perfecționare la mare şi la munte, etc. În sectorul bugetar sunt incluse aici atât administraţia publică, cât şi educaţia, sănătatea şi asistenţa socială, dar fără forţele armate, servicii şi altele asimilate. La întrebarea de ce un angajat la stat câștigă mai mult decât un salariat la privat, responsabilul principal din ministerul de resort spune că subordonații domniei sale fac performanță și  sunt mai productivi și mai bine  pregătiți profesional  decât ceilalți angajați din mediul privat, care câștigă cu 60% mai puțin decât cei din administrația publică.

Ne permitem să spunem că nu suntem de acord cu asemenea opinie, lipsită de expertiză și cunoaștere corectă a realității din economia reală, unde lucrează oameni cu o înaltă pregătire profesională și tehnică, adevărata forță care asigură plus valoarea.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro