În 2023, Turcia va inaugura prima centrală nucleară care se construiește cu tehnologie rusească. Președintele Vladimir Putin a dat asigurări Turciei că rușii vor respecta termenul.

„Implementarea unui proiect pe scară largă pentru construcția primei centrale nucleare din Turcia, Akkuyu, este în curs de desfășurare și respectă programul. Ei construiesc prima unitate de putere pe care intenționăm să o lansăm în 2023”, a declarat liderul rus la o conferință de presă după discuțiile ruso-turce.

Potrivit lui Putin, această dată a fost numită de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, deoarece în 2023, republica Turcia își va sărbători centenarul.

Proiectul are o valoare de 20 de miliarde de dolari, şi este pus în practică de compania rusă Rosatom, în urma unui acord semnat în 2010. Rosatom finanţează construcţia şi apoi va opera centrala, care va avea patru reactoare de tip VVER de generaţia a treia, pe modelul build-own-operate.

Lucrările au început în primăvara lui 2018.

Ruşii au încheiat un contract de livrare pe termen lung (PPA-purchase power agreement) cu Turkish Electricity Trade and Contract Corporation, unul dintre cei mai mari furnizori din Turcia, deţinut de stat. Acordul este pe 15 ani, iar furnizotrul se obligă să preia o parte din energia produsă de grupuri (70% la primele două şi 30% la ultimele două), la preţ ferm.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro