Rusia cumpără aproape 30 de tone lunar în urma procesului de dedolarizare

21
 

de Teodor Chiriac

Doar în februarie 2019, Banca Centrală a Rusiei a cumpărat peste 28 de tone  de aur, în intenția de a mai scădea din dependența de dolarul american.

Astfel, Rusia a ajuns să reprezinte 6% din cererea mondială, iar rezervele sale au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 20 de ani. În decurs de un deceniu, Rusia şi-a majorat de patru ori rezervele de aur. Banca Centrală a cumpărat anul trecut nu mai puţin de 274 de tone de lingouri de aur în valoare de peste 11 miliarde de dolari.

Dorinţa lui Vladimir Putin de a pune capăt dependenţei Rusiei de dolarul american s-a tradus prin achiziţiile masive de aur. Datele publicate de Banca Centrală a Rusiei arată că în februarie rezervele sale de aur au crescut cu peste 28,3 de tone, cea mai mare cantitate adăugată după luna noiembrie a anului trecut.

Rusia a ajuns să reprezinte aproximativ 40% din achiziţiile de aur ale băncilor centrale şi 6% din cererea mondială. Aurul reprezintă aproximativ 19% din rezervele valutare ale ţării, în timp ce rezervele de dolari americani au scăzut în decurs de doar un an de la 46 la 22%.

Din 2003 până în 2013, ruşii au cumpărat 570 de tone de aur. Grosul cumpărăturilor a fost însă făcut fix în perioada 2005-2010, când aurul era ieftin. Astfel, s-a ca Rusia să aibă rezerve de aur de peste 90 de miliarde de dolari.

 

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro