În iunie 2018 s-a înregistrat o creștere a volumului comerțului cu amănuntul cu 0,3% în zona euro. De asemenea, în zona UE28, acesta a rămas stabil după ce în luna mai 2018 crescuse cu 0,6% potrivit datelor transmise de EUROSTAT.

În iunie 2018, indicele de vânzări cu amănuntul a crescut cu 1,2% în zona euro și cu 1,9% în UE28 comparativ cu aceeași perioadă din anul 2017.
De asemenea, conform statisticilor EUROSTAT diferența de creștere dintre mai 2018 și iunie 2018 a volumului comerțului cu amănuntul din zona euro se datorează creșterii cu 0,7% a prețurilor produselor alimentare, a băuturilor și a tutunului. Tot în această perioadă, a fost înregistrată și creșterea prețurilor carburanților auto cu 0,6% aceasta fiind încă factor decisiv care a dus la creșterea volumului dintre cele două luni.

De partea cealaltă, în UE28, volumul neschimbat al comerțului cu amănuntul se datoarează creșterilor cu 0,4% al prețurilor la alimente, băuturi și tutun , precum și al creșterii cu 0,1% al prețului combustibililor auto.

În comparația lunară, dintre statele membre ale zonei euro, cele mai mari creșteri au fost raportate în Germania (cu +1,2%), Spania și Polonia (ambele cu +0,7%), iar cele mai mici creșteri au fost înregistrate în Suedia și Finlanda (ambele cu -2,1%), cât și în Estonia (cu -1,9%).

Acum, în zona euro, față de iunie 2017, volumul comerțului a crescut până la 1,2% din cauza majorării prețurilor cu 1,7% la produsele alimentare, băuturi și tutun și cu 1,3% pentru produsele nealimentare. De asemenea, în acest an, trebuie să ținem cont că prețul combustibililor auto a scăzut cu 0,6%.

De asemenea, în UE28, s-a observat în iunie 2018 o creștere cu 1,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta s-a înregistrat din cauza majorării prețurilor cu 2,0% pentru alimente, băuturi și tutun, cu 1,9% pentru produsele nealimentare și cu 1,25 pentru combustibilii auto.

Astfel, în urma acestor statistici, la nivel anual, România este țara cu cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul (cu +7,8%). Este urmată apoi de Lituania (cu 7,2%), Ungaria (cu +6,1%) și Bulgaria (cu +6,0%). De partea cealaltă, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Malta (cu -1,5%), în Austria (cu -1,4%) și în Estonia (cu – 1,2%).


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro