România are prea mulţi funcţionari!

3518
 

România se confruntă cu deficit de specialişti IT, medici, asistente medicale, manageri din domeniul serviciilor, profesionişti în domeniul financiar, marketing şi relaţii publice. Avem însă prea mulţi angajaţi care lucrează cu clienţii, manageri în domeniul comerţului, dar şi funcţionari, arată raportul regional Inovantage, realizat de Adecco, jucător de top din piaţa de recrutare.

Iată câteva dintre specializările care sunt insuficiente în România, potrivit raportului Inovantage realizat de Adecco:

specialişti IT;
personal medical;
învăţători;
specialişti în vânzări, marketing, PR;
specialişti în finanţe, legislaţie;
manageri servicii profesionale.
În contrast, raportul arată că România are prea mulţi muncitori agricoli, funcţionari, angajaţi în domeniul relaţiilor cu clienţii, vânzători stradali, directori în comerţ, supervizori în imobiliare.

„Raportul regional Inovantage arată clar că lucrurile pe care le învăţăm la şcoală devin irelevante, în condiţiile schimbărilor rapide aduse de a patra Revoluţie Industrială. În România, vom avea nevoie în curând de respecializare nu o dată la 20 de ani, aşa cum a fost cazul până acum, ci din cinci în cinci ani. Acest lucru înseamnă că angajaţii trebuie să participe la cursuri pentru noi aptitudini, în timp ce sunt activi pe piaţa muncii, dacă vor să rămână relevanţi pentru posturile viitorului. În acelaşi timp, angajatorii trebuie să investească în astfel de cursuri de respecializare a angajaţilor proprii pentru a nu îi pierde şi pentru a putea creşte afacerea lor în viitor. Fără paşi hotărâţi în direcţia respecializării, Româna riscă să piardă investitori şi oportunităţi de angajare cu salarii ridicate”, e de părere Florin Godean, Country Manager la Adecco România.

În acest climat în schimbare rapidă, raportul recomandă angajatorilor și angajaților să pună accentul pe educația pe tot parcursul vieții, pe învățarea la locul de muncă prin intermediul stagiilor de pregătire și al internship-urilor, precum și pe mobilitate.

Potrivit raportului regional Inovantage, țările din Europa de Est trebuie să se adapteze rapid la noile tendințe aduse de a patra Revoluție Industrială, cum ar fi automatizarea proceselor repetitive, globalizarea operațiunilor și creșterea cererii pentru calificările de nișă. Potrivit raportului, 62% dintre directorii generali din Europa de Est găsesc cu dificultate specialiști în domenii digitale, față de media globală de 50%.

Raportul Inovantage realizat de Adecco analizează sistemele de educație ale țărilor din Europa de Est și arată că acestea au devenit rigide și prea birocratice pentru mediul economic în schimbare rapidă și nu oferă absolvenților aptitudini și cunoștințe care să îi facă angajabili.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro