Situaţie alarmantă în educaţie.

Mai multe şcoli din ţară nu pot plăti contribuţiile sociale către stat, deşi acestea au fost oprite de la angajaţi. Motivul…nu mai sunt bani. Ministerul Educaţiei ar fi alocat şcolilor mai puţini bani decât era necesar pentru plata salariilor şi contribuţiilor pentru tot personalul. Dascălii se tem că, astfel, vor avea probleme cu asigurările de sănătate sau pensii.

Potrivit directorilor de şcoli, s-ar putea ajunge la disponibilizări sau comasarea claselor. Profesorii ameninţă cu proteste, dacă situaţia nu va fi remediată.

„Fiecare director trebuie să ia o decizie, pentru că dacă plăteşte netul salariaţilor şi nu plăteşte dările către stat, intră în contradicţie cu codul fiscal, dăcă plăteşte proporţional, el are salariul să zicem pentru 80 la sută din necesar şi atunci plăteşte 80 la sută salariul net şi 80 la sută contribuţiile, intră in contradicţie cu codul muncii care spune că salariatul trebuie plătit pentru muncă depusă.”, a spus Constantin Rada, lider FSLI Dolj.

Pentru că cei mai mulţi dintre directori au ales să plătească netul salariaţilor, banii restanţi au rămas în dreptul contribuţiilor, iar sumele nu sunt deloc mici.
Situaţia se regăseşte în şcolile din 37 de judeţe, care s-au trezit fără suficienţi bani pentru plata dărilor către stat.

Educație – O ordonanţă de urgenţă dată în decembrie 2017

stabileşte că finanţarea salariilor personalului din şcoli vine direct de la Ministerul Educaţiei. Încadrarea în cheltuielile de personal înseamnă limitarea la sumele care vin din finanţarea conform costurilor standard per elev.

Dacă lucrurile vor rămâne aşa, oamenii riscă să nu mai beneficieze de asigurări medicale. Problema este în cazul calculării pensiilor pentru că lunile în care nu sunt plătite contribuţiile nu sunt luate în calcul.

Cel puţin Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj promite că nu se va ajunge la situaţii tragice din acest punct de vedere.
„Pentru luna martie, contributiile sunt virate de carte ISJ Dolj cadrelor didactice, iar pentru luna aprilie, contributiile se vor vira in conformitate cu prevederile Codului Fiscal”, spune Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt ISJ Dolj.

Termenul de plată pentru contribuţiile sociale este de 25 mai. Profesorii aşteaptă ca Ministerul Educaţiei să vină cu soluţii pentru achitarea datoriilor şi penalităţilor la timp.

Profesorii ameninţă chiar cu acţiuni de protest în stradă dacă aceste contribuţii nu vor fi virate la timp către bugetele de stat şi de asigurări sociale.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro