Regulile de etichetă în business sunt ușor diferite față de cele din societate.  În cazul în care consideri că știi cum să te comporți în societate, nu înseamnă neapărat că vei știi cum să te comporți  la o întâlnire de afaceri, de exemplu.

Așadar, îți enumerăm câteva dintre cele mai importante reguli de urmat în business:
  • Spune-ți întotdeauna numele complet când faci cunoștință cu cineva. Va trebui să fii forte atent la cum vor și ceilalți să fie introduși. Dacă numele tău este prea lung sau este dificil de pronunțat, poți chiar să scrii pronunția numelui tău pe cartea de vizită. În acest fel, vei fi sigur că interlocutorul tău va știi exact cu cine stă de vorbă.
  • Stai în picioare când ești prezentat cuiva. Acest lucru impune prezența ta și va fi mult mai greu să nu fii observat. Dacă stai jos și nu ai posibilitatea de a te ridica în picioare în momentul prezentării, trebuie să faci o mică plecăciune. Acesta este semnul care transmite că nu poți să te ridici, dar ai intenția de a face acest lucru.
  • Mulțumesc se spune de cel mult două ori în timpul unei conversații. Dacă spui “mulțumesc” de mai multe ori, minimalizezi impactul cuvântului și există posibilitatea să pari neajutorat.
  • Să nu stai picior peste picior sau cu picioarele încrucișate. Specialiștii spun că acest lucru poate să distragă atenția interlocutorului. În cazul femeilor, postura este considerată prea sexy pentru o întâlnire de afaceri.
  • Să nu tragi scaunul pentru nimeni. Deși este foarte bine să deschizi ușa pentru partenerii de afaceri, nu se recomandă să tragi scaunul la masă pentru ei, chiar dacă sunt femei. Aceasta este o diferență mare între reguli de conduită în societate versus business.
  • Să pregătești o bună strategie de a părăsi încăperea sau chiar conversația. Specialiștii susțin că tu trebuie să fii cel care vorbește în timp ce părăsește încăperea. Acest lucru arată că tu ești cel care deține controlul. Este obligatoriu să ai câteva fraze pregătite pentru momentele în care ești nevoit să ieși elegant dintr-o conversație.

Toate aceste elemente de etichetă în business diferă de la caz la caz, dar mai ales diferă în funcție de personalitatea fiecărei persoane, atât în mediul personal, cât și în mediul de business.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro