Regele Mihai și exilul românesc postbelic, o lecție ALTFEL de istorie

Încărcat de istorie și eleganță, celebrul castel Peleș își deschide porțile pentru ediția cu numărul doi a școlii de vară  „Regele Mihai și exilul românesc postbelic”. Festivitatea oficială va începe pe 15 Iulie, de la ora 12.00.

Organizatorii evenimentului – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului  și Memoria Exilului Românesc, Institutul Cultural Român și Muzeul Național Peleș – au ca obiectiv recuperarea istoriei și valorificarea contribuției culturale a exilului și a dinamicii sale istorice prin prisma personalității Regelui Mihai și a implicării sale în exil până în 1989. Altfel spus, această școală s-a format din dorința de a-i face pe tinerii pasionați de istorie să cunoască și să înțeleagă în profunzime  fenomenul anticomunist postbelic.

În ediția de deschidere a evenimentului sunt așteptate să ia cuvântul mai multe personalități. Printre acestea se numără Mihaela Toader, Adrian Niculescu, Radu Preda și Dinu Zamfirescu de la IICCMER, Anca Hogea, de la Muzeul Naţional Peleş, Ion Tucă (Casa Regală), dar și Béla Dan Krizbai, ICR.

De asemenea, deschiderea Școlii de Vară de la Sinaia va fi punctată academic printr-o prelegere inaugurală cu tema istoriei monarhiei românești și a exilului anticomunist. Pentru aceasta, organizatorii vor colabora cu Matei Cazacu de la CNRS Paris.

Și asta nu e tot! Albumul “Relege Mihai I. Loial tuturor” apărut la editura Corint va fi prezentat în exclusivitate de către Gelaledin Nezir, Generalul maior – director al cabinetului Ministerului Apărării Naționale. Coautor al albumului, realizatoarea emisiunii Ora Regelui de pe TVR 1, Camelia Csiki va fi prezentă la marea festivitate de la Peleș.

Anul acesta, 14 tineri , opt din România și șase din alte țări europene participă la Școala de Vară de la Sinaia. Aceștia au fost selectați în baza cunoștințelor acestora despre exilul românesc.

Prin acest program, tinerii vor avea parte de prelegeri, workshop-uri, proiecții de film, excursii precum și alte activități menite să le sporească interesul față de istoria recentă.

 

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro