Putin vrea să crească vârsta de pensionare

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a exprimat susţinerea pentru planul guvernului rus de a majora vârsta de pensionare, pentru prima dată după 80 de ani.

Măsura este necesară pentru ca sistemul de pensii „să fie financiar stabil în deceniile ce vor urma”, a declarat Putin în timpul vizitei întreprinse în oraşul Omsk din Siberia.

Parlamentul rus a aprobat provizoriu majorarea vârstei de pensionare de la 55 la 63 de ani pentru femei şi de la 60 la 65 de ani pentru bărbaţi.

Propunerea a provocat numeroase proteste, mai ales în rândul bărbaţilor, în condiţiile în care 43% dintre bărbaţii din Rusia s-ar putea nici să nu ajungă la vârsta de 65 de ani, potrivit datelor pe ultimii doi ani ale Băncii Mondiale. Potrivit datelor din 2016 ale Băncii Mondiale, speranţa medie de viaţă în Rusia este de 77 de ani pentru femei şi de 66 de ani pentru bărbaţi.

Manifestaţii sunt aşteptate să aibă loc în numeroase oraşe din Rusia la 9 septembrie, la apelul opoziţiei şi principalului opozant faţă de Kremlin, Aleksei Navalnîi, împotriva extrem de impopularului proiect de reformare a sistemului de pensii. Opozantul a criticat dur proiectul de reformă ce ar urma să majoreze vârsta de pensionare.

O opoziţie neobişnuită la o măsură susţinută de preşedintele Vladimir Putin a fost exprimată de asemenea printr-o petiţie online în care se cerea anularea reformei, petiţie ce a strâns 2,9 milioane de semnături.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro