Reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România au oferit explicații în urma informațiilor apărute în ultima perioadă cu privire la proiectul de lege privind sistemul public de pensii. De asemenea, aceștia au adus și clarificări legate de implicațiile acestui proiect asupra nivelului pensiilor viitoare pentru participanții la Pilonul ll.

“Noul proiect de lege nu aduce nicio schimbare în calculul pensiei publice viitoare pentru cei peste 7 milioane de participanți la Pilonul II, față de legea pensiilor în vigoare azi. Modul de calcul este același cu cel prezent: pentru cei care contribuie la fondurile de pensii private de Pilon II, punctajul dobândit se ponderează cu raportul dintre contribuția efectiv virată la sistemul public și contribuția totală (Art. 96 alin. (3) din L263/2010 și Art. 87 alin. (6) din proiectul de lege în dezbatere publică).

Ca urmare, participanții la fondurile de pensii private nu sunt penalizați sau discriminați în niciun fel față de restul contribuabililor la sistemul de pensii, așa cum în mod eronat s-a susținut recent în spațiul public. Această ponderare este firească, pe principiul acordării unui punctaj proporțional cu nivelul contribuției efective. De asemenea, noul proiect de lege, ca de altfel și legea în vigoare, nu afectează în niciun fel pensia viitoare a participanților la Pilonul III de pensii private facultative”, conform înștiințării publice făcută de ANPR.

“În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru”, așa cum se arată în art. 96, alin (3) din L263/2010

De altfel,  APAPR consideră că noul proiect de lege confirmă caracterul complementar al celor 3 piloni de pensie, precum și necesitatea continuării Pilonului II în forma sa actuală.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro