Piticania care va îngenunchea România

Da, o creatura submicroscopică, un virus venit fie pe calea șarpelui, fie pe calea liliacului, a reușit, în câteva luni, și cu ajutorul unor măsuri cică antipanică, să împingă economii solide spre o prăpastie al cărei fund nu se întrevede deocamdată.

Dar, să-i lăsăm pe alții. Să vedem cum a izbit virusul România, țara consumatorului perfect. Păi, domnul Cîțu zice că primul effort financiar se va ridics la 2% din PIB. Da, e ridicol, în condițiile în care Italia, epicentrul European al pandemiei, estimează cheltuielile sale la peste 150 de miliarde de euro pentru cel mult două luni. Italia, țară UE cu o economie de invidiat, probabil cea de-a treia din uniune, după Brexit.

Deci, iată ce se aude că va face Executivul pentru români: O variantă discutată este amânarea plății impozitelor locale până la 1 iunie. O altă luată în calcul este amânarea cu două luni a plății impozitului pe venit, în cazul anumitor persoane fizice. Păsuirea va fi, cel mai probabil, pentru cei care lucrează în sectoarele grav afectate de epidemie – de exemplu, pentru cei din turism, transporturi şi alimentaţie publică.

În plus, firmele care vor întrerupe activitatea şi vor trimite oameni în şomaj tehnic ar putea primi subvenţii pentru achitarea indemnizaţiilor salariaţilor. Sunt pregătite soluţii speciale şi pentru producătorii de echipamente de protecţie şi dezinfectanţi, care vor primi avizele necesare mai repede şi vor putea beneficia de ajutoare de stat.

Sindicaliştii au cerut şi asigurarea unui venit de cel puţin 50% din leafă, dar nu mai puţin 750 de lei pe lună pentru cei concediaţi.

Serios? Ce să facă un om cu 750 de lei pe lună? Adică, dai 300 de lei pentru cazare și masa unui om băgat în carantină într-un hotel din București (există multe asemnea cazuri) și unui muncitor trimis acasă îi scuipi 750 de lei. Unii nici nu-și vor putea lua medicamente cu banii ăștia.

Unde vreau să ajung? E limpede, ce ziceți dacă pseudocarantina asta cu cârciumi închise și transporturi puse pe butuci ține trei luni? Dar cinci? În cât timp intră în colaps o țară precum asta a noastră?

Ceea ce sper este să nu aflăm niciodată acest răspuns.

De restul, să ne apre Dumnezeu, căci de la Guvern, slabe speranțe de sprijin pe bune!


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro