Pilonul II facultativ, începutul sfârșitului

3739
 

Președintele Klaus Iohannis consideră că transformarea Pilonul II de pensii într-o opțiune pentru cei 7 milioane de români care contribuie la acest sistem reprezintă „începutul sfârșitului” .

Dacă PNL vorbește de o naționalizare a sistemului de pensii administrat privat, fostul premier Victor Ponta vine cu o propunere pentru actualul guvern: și pilonul I, administrat de stat, să devină opțional.

„Este o evoluție foarte proastă și cu siguranță va produce multă îngrijorare (…) Acum PSD recunoaște că vrea să transforme Pilonul II, e o veste foarte proastă. Este începutul sfârșitului pentru Pilonul II de pensii”, a spus șeful statului. În opinia sa, guvernanții „vor găsi noi și noi metode de a convinge oameni să nu contribuie la Pilonul II și să treacă la Pilonul I”. Iar acest demers a mai fost „văzut în vecinătate”, „nu este o noutate și știm cum se termină”, a avertizat el.

Declarația președintelui vine în contextul în care ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că Guvernul nu va naționaliza Pilonul II de pensii, așa cum erau anumite zvonuri, ci îl va face opțional.

“Fără doar și poate este bătută în cuie varianta aceasta… Sigur, pe perioada verii veți vedea o prezentare foarte clară vizavi de Pilonul II de pensii, ce înseamnă, care sunt avantajele, care sunt parte din dezavantaje, pentru că sunt și din acestea. Nu-l naționalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au așteptări. Și că am constatat stând de vorbă cu foarte multe persoane care cred următorul lucru: că vor avea pensia de stat echivalentă cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adăuga și această pensie. Nu. Se ia o parte din contribuția la Pilonul I de pensie ca să se asigure această pensie de la Pilonul II. Deci sunt foarte multe lucruri care va trebui să le explicăm oamenilor ca să le înțeleagă”, a spus Vasilescu.

Fostul premier și președinte al PSD Victor Ponta, acum lider al formațiunii Pro România susține că și polonul I ar trebui să devină opțional. „După nenumărate declaraţii contradictorii şi minciuni şi bâlbâieli, până la urmă înţeleg că Guvernul a spus adevărul. Ceea ce spuneam noi toţi demult – că încearcă cumva să distrugă Pilonul II de pensii, aşa-zis opţional, dar de fapt să-i treacă pe toţi la Pilonul I. Eu vin şi spun că este o mare greşeală că renunţăm la un principiu introdus chiar de guvernarea Tăriceanu, că atât timp cât am fost prim-ministru, aceeaşi oameni care îl sfătuiesc pe domnul Dragnea au venit şi la mine să spună: <<Uite, hai să luăm banii de la Pilonul II că rezolvăm problemele>>. Şi le-am zis: <<Băi, nu furaţi banii oamenilor tineri, că eu nu fac aşa ceva!>>. Uite, face doamna Dăncilă! Şi atunci, în Parlament, joi, cei de Pro Romania, în primul rând, vom vota împotriva unei asemenea iniţiative, după care o să depunem un amendament, care spune aşa: dacă Pilonul II este opţional, atunci să fie şi Pilonul I opţional. Mai pe înţelesul românilor – vrei să-ţi pui banii de pensii să-ţi administreze Olguţa Vasilescu şi cu Dragnea, îi pui la Pilonul I. Vrei să-i administreze nişte administratori privaţi, îi pui la Pilonul II. Şi eu anunţ de pe acum că îi voi pune la Pilonul 2. Eu n-am încredere în Dragnea şi în Olguţa, că o să pape toţi banii şi o să rămânem cu nimic. Să schimbi un sistem, care există în toată Europa e o mare ticăloșie și părinții noștri vor pensii mai mari, dar nu vor să li se fure banii celor tineri”, a spus Ponta.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a afirmat că anunţul ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit căruia Guvernul vrea să facă opţional Pilonul II de pensii, este doar un prim pas dintr-un total de cinci făcut PSD-ALDE care va duce la desfiinţarea şi naţionalizarea Pilonului II.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro

  • Fotbal - Liga I: CFR Cluj - Poli Iaşi 1-1

    CFR Cluj, campioana en titre, şi Poli Iaşi au terminat la egalitate, 1-1 (1-0), sâmbătă seara, la Cluj-Napoca, într-o partidă din prima etapă a ediţiei […]

  • Fotbal - Liga I: CFR Cluj - Poli Iaşi 1-1

    CFR Cluj, campioana en titre, şi Poli Iaşi au terminat la egalitate, 1-1 (1-0), sâmbătă seara, la Cluj-Napoca, într-o partidă din prima etapă a ediţiei […]