Tone de deșeuri de plastic au ajuns în lacul Bicaz de pe râul Bistrița și afluenții săi în urma ploilor torențiale din ultima perioadă. Hidroelectrica estima zilele trecute că sunt de colectat cca. 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice şi 10 tone de alte deşeuri. Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafaţa lacului).

Peste 45 de tone de deşeuri din lemn şi plastic au fost strânse de la începutul săptămânii de pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui (lacul Bicaz) și de pe malurile râului Bistrița, în zona viaductului de la Poiana Largului, într-o acţiune de ecologizare care uneşte mai multe instituţii, dar şi voluntari, potrivit Ministerului Apelor şi Pădurilor.

”Pe lacul Bicaz, cu preponderență în zona barajului și în zona viaductului de la Poiana Largului s-a acumulat o cantitate importantă de PET-uri și alte deșeuri plutitoare aduse de râul Bistrița, de-a lungul timpului, dar și de viiturile provocate pe afluenții acestui curs de apă  de ploile torențiale căzute în ultima perioadă în acest bazin hidrografic. Deșeurile nu numai că reprezintă un pericol la adresa mediului, dar creează și un disconfort vizual miilor de persoane care vizitează această zonă turistică”, arată ministerul, într-un comunicat.

Peste 50 de muncitori și personal TESA din cadrul Administrației Bazinale de Apă Siret, respectiv din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, sprijiniți de doi angajați ai I.S.U Neamț, dotați cu o barcă cu motor, participă la strângerea deșeurilor de pe malurile râului Bistrița, în zona viaductului de la Poiana Largului, operațiune în care s-au implicat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, directorul ANAR, Victor Sandu, și președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

Până în acest moment, în ambele fronturi de lucru (Barajul Bicaz, respectiv viaductul de la Valea Largă) au fost colectate, manual și mecanic, 30 de tone de material lemnos, 5 tone de pet-uri și 10 tone de gunoi menajer. De asemenea, o porțiune a malului stâng al Bistriței a fost deja ecologizată, deșeurile fiind sortate pentru a fi transportate în locuri special amenajate.

Logistica utilizată a fost formată din 9 bărci cu motor, două buldoexcavatoare, o basculantă, o macara și un boxcontainer puse la dispoziție de Hidroelectrica, 4 containere și 2 transcontainere pentru transportul deșeurilor, o autospecială de compactat PET-uri, puse la dispoziție de firme private și 400 metri liniari de bușteni necesari lanțurilor de colectare – puși la dispoziție de Romsilva.

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro