Parlamentul francez a dat aprobarea finală asupra proiectului de lege care vizează evazioniștii fiscali. Aceasta cuprinde, printre altele, hotărârea de a fi înființată o poliție fiscală menită să descopere rapid și eficient evazioniștii și să îi sancționeze pe măsură. După ce, săptămâna trecută, s-a vorbit despre o înțelegere pentru această lege între deputați și senatori, miercuri votul a fost zdrobitor: 114 voturi pentru și numai 14 împotrivă.

Secretarul de stat Olivier Dussopt, prezent în Parlament a calificat momentul ca fiind unul ”istoric, căci noua lege aduce răspunsuri noi și de calitate în lupta împotriva fraudelor. Conform guvernului, ”este mare nevoie să ni se pună la dispoziție mijloacele cele mai eficiente pentru a putea combate toate formele de evaziune, care privează statul francez de sume din ce în ce mai mari de bani”.  Desigur, în noua lege există și măsuri de prevenție și posibilitatea ca cei prinși la prima abatere să primească numai un avertisment, pentru a putea să își îndrepte greșelile fără vreo pagubă.  Pe de altă parte, ministrul francez al Finanțelor, Gérald Darmanin, a parafrazat un  vechi proverb latinesc care spune că ” greșeala este omenească, dar a persevera în aceasta este ceva diabolic”.

Pe lângă așa zisa poliție fiscală, legea prevede și publicarea de liste ale rușinii cu numele evazioniștilor ”de frunte” și nu numai, mișcare cunoscută peste Ocean drept ”name and shame”.

Însă cea mai importantă prevedere, care nu a existat în proiectul inițial venit de la guvern, dar a fost adăugată de parlamentari, este un mecanism care îi poate trimite pe marii evazioniști direct în Tribunal. Desigur, pentru aceste situații, frauda trebuie să depășească 100.000 de euro. Specialiștii spun că această măsură va dubla numărul de dosare ce vor ajunge direct în instanță.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro