O sugestie pentru Klaus și Ludovic

Ce facem cu integrarea României în macroeconomia UE?

Politic, Klaus Iohannis a reușit ceea ce își dorea de mult: a devenit masculul Alfa al politichiei românești. Poziția ar putea fi măgulitoare, dacă clasa politică nu ar fi degenerat încredibil de mult, apropiindu-se îngrijorător către un zero absolut.

Dar, ce mai tura-vura, omul cel tăcut și înalt e pe cai mari. Atât de mari încât de vede cu ochiul liber, la TV, amicul Ludovic nu lasă să îi iasă nici un panseu fără să consulte Cotrocenii. Nimic nou, am mai văzut filmul ăsta, personajele diferă.

O parte dintre români încă așteaptă proiectul de țară liberal. Care nu este. Poate se va naște, dar începutul, cu tăierea de la educație, e departe de a fi fulminant. Măcar de rău augur să nu fie…

Și cum cum nu poți vorbi despre proiect de țară fără să incluzi componenta economică, năzuiesc, în disperarea gazetarului lucid, să aud, măcar după circa 30 de ani de la lovitura de stat anticeaușistă, cum noua stăpânire va aborda, bărbătește, relația dintre noi și UE. Subliniez, din punct de vedere economic. N-ar fi vremea oare ca un băiat deștept, sau un think tank gălbui, să studieze unde anume să îndreptăm dezvoltarea companiilor românești în așa fel încât economia noastră (care, momentan, duduie molcom) să devină complementară cu cea a UE. Adică să mișcăm un pic osia carului ca să nu rămânem pe vecie cea mai simpatică piață de desfacere de la marginile noului imperiu? Poate merităm și noi o soartă mai bună din acest punct de vedere, zic.

Dar, oare cine se va înhăma la această lucrare de tip nemțesc? Credeți-mă, e o întrebare pertinentă. Geaba ar da poruncă Klaus, dacă nu se va găsi specialistul care să deschidă cărțile necesare acestui demers. Iar eu nu văd cine ar putea prelua sarcina. Dacă spuneți Cîțu, nu spuneți bine, omul e ocupat cu eliminarea cuvintelor educație și cultură din lexicul noului Guvern.
Dar, să nu aruncăm piatra, poate importă Klausdovic sau Ludolaus vreun capabil din lumea mare. Dar, pentru că suntem o revistă serioasă,o să vă spun un secret: chestiunea ridicată aici va mai fi ocolită mult și bine.

Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro