Ministrul Turismului luat la întrebări de Mediul de Afaceri

7074
 

Reprezentanți importanți din mediul de afaceri au solicitat Ministrului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, să răspundă public la o serie de întrebări, formulate de numeroase organizații patronale și investitori semnificativi din turism, unii dintre ei fiind membri ai Federației Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R.).

Reproducem integral conținutul scrisorii deschise:

“Stimate Domnule Bogdan Gheorghe TRIF – Ministrul Turismului

 • Vă rugăm să aveți amabilitatea de a răspunde public următoarelor întrebări, formulate de numeroase organizații patronale și investitori semnificativi din turism, unii dintre ei fiind membri ai Federației Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R.).De ce ați dezinformat opinia publică, că începând cu anul 2019 vor fi asigurate 100% sumele achitate de turiști către agențiile de turism, deși știați că transpunerea Directivei (UE) 2.302/2015 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate în Ordonanța de Guvern nr.2/2018 va prevedea cu totul altceva, respectiv peste 75% din clienții, persoane fizice, ai agențiilor de turism nu vor beneficia de nici un fel de garantare?
 • Cu ce intenții ați refuzat să menționați în Ordonanța de Guvern nr.2/2018, unul din principalele instrumente de garantare care s-ar fi putut aplica în mod legal în România, încă din anul 2011 – contul fiduciar, pe care orice unitate bancară să nu îl gestioneze și implicit să nu aibă nici un risc?
 • De ce nu ați publicat pe site-ul ministerului – Transparența decizională – proiectul Ordinului privind procedurile de garantare și despăgubire în cazul insolventei agenției de turism organizatoare și ați refuzat consultarea pe această temă cu reprezentanții Organizației Patronatul Național al Agențiilor de Turism – membra F.P.T.R.?
 • De ce prin acest proiect de ordin, este din nou exclus contul fiduciar?
 • Există un interes pentru a favoriza acționariatul anumitor entități care vor emite instrumente de garantare?
 • De ce ați dezinformat reprezentanții Asociației Române a Băncilor, că sunteți interesat de un instrument de garantare – cont fiduciar, în care riscul de gestionare să fie al băncii
 • Știați că nici o bancă nu va lansa pe piață un asemenea produs, existând soluție legală – contul fiduciar gestionat de alte entități?
 • Presupunând că nu ați fost consiliat corect, ce măsuri disciplinare veți dispune?
 • De ce se dorește transferul responsabilităților la entitățile emitente ale instrumentelor de garantare în ceea ce privește depășirea plafonului obligatoriu de garantare a contravalorii pachetelor de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate?
 • De ce ați prevăzut prin Ordinul nr.1179/2018 posibilitatea angajării în funcția de director de agenție de turism și agent de turism, a unor salariați condiționat doar de vechimea (experiența) în turism? Deci, un curier cu vechime de peste 5 ani poate fi director de agenție de turism.
 • Ce măsuri ați dispus în urma ședinței organizate de Dvs., în ziua de vineri,19.10.2018 cu peste 80 de reprezentanți ai agențiilor de turism, la care juristul dvs., a răspuns incorect la întrebări legate de instrumentele de garantare, descumpănind întreaga asistență
 • Considerați că există suspiciuni rezonabile asupra faptului că ați încurajat închirierea plajelor în acest an, fără a aviza caietul de sarcini.
 • Ne puteți spune ce grup minoritar din PSD sau din afara acestui partid, reprezentați?
 • Din dispoziția cui ați inversat competentele Secretarilor de Stat din Ministerului Turismului  a căror activitate a fost apreciată de către organizațiile patronale și investitorii semnificativi din turism.

Scrisoarea este semnată de președintele A.N.C.S.T. , Ion Andrei, de președintele O.P.M. Constanta – Nicolae Bucovala și de președințele P.N.A.T., Ing. Adrian Stanculescu.

De asemenea, Mohammad Murad, cel mai mare hotelier din România și președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc,  a lansat acuzații la adresa ministrului Turismului, Bogdan Trif, propunând fie desființarea ministerului, fie înlocuirea lui Trif cu un ministru care să aducă plus-valoare.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro