Four Sports, a lot of balls and stuff

Până acum, fondurile de investiții se mărgineau la a se implica în construirea vreunui stadion, în achiziționarea de echipament sau în marketingul sportiv, chiar dacă ce-i drept, tendința a început cam cu 10 ani în urmă.

Odată cu cumpărarea echipei franceze de fotbal Girondins de Bordeaux (FCGB) de către uriașul fond de investiții american General American Capital Partners (GACP), lucrurile trec într-o etapă superioară.

Achiziția s-a făcut împotriva voinței suporterilor echipei care au arborat zile la rând pancate pe care stătea scris ”FCGB nu este un produs financiar”. Ei bine, fondul american de investiții crede cu totul și cu totul altceva. Investitorii sunt  convinși că  se poate ajunge rapid la beneficii financiare serioase, mai ales în cazul sportului profesionist.

De altfel, proprietarul GACP (General American Capital Partners), Joseph DaGrosa, a declarat că ”fotbalul este o indistrie în plină creștere, lucru care ar tregui să dureze zeci de ani”. Deși el promite că va ”crește rapid valoarea echipei”, nu ascunde faptul că se gândește deja să vândă clubul, peste cinci au zece ani, cu un profit considerabil.

Evident, General American Capital Partners nu este un exemplu singular. În Liga 1 franceză, spre exemplu, IDG Capital este acționar minoritar (20 %) a lui Olympique lyonnais, iar Elliott Management, noul proprietar al lui AC Milan a cofinanțat și cumpărarea clubului de fotbal LOSC (din Lille) de către omul de afaceri Gérard Lopez. De altfel, și Peak6, acționarul minoritar al AS Roma și al clubului englez Bournemouth, a încercat să cumpere și echipa AS Saint-Etienne. Proiectul a căzut numai pentru că directorii de la Saint-Etienne au considerat că intențiile financiare ale Peak6 ”sunt sub ambițiile clubului”.

Dar fondurile de investiții nu s-au orientat numai către forbal, ci și marile echipe de rugby sunt vizate. Următoarele ținte se pare că vor fi jucătorii profesioniști de tenis…


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro