Macedonia intră în NATO

8922
 

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat că ”la 6 februarie vom scrie istorie: aliaţii din cadrul NATO vor semna protocolul de aderare cu viitoarea Republică Macedonia de Nord cu ministrul (macedonean) de Externe Nikola Dimitrov”.

Ceremonia urmează să aibă loc la cartierul general al NATO de la Bruxelles.

Grecia a blocat aderarea Macedoniei la NATO timp de trei decenii, din cauza acestei dispute cu privire la numele ţării, considerând că numele ţării are impact asupra provinciei sale nordice. Mulți greci au fost înfuriați pe vecinul lor nordic – o țară slavă – pentru că au adoptat un nume elen care datează din antichitate.

Macedonia se aşteaptă ca Grecia să fie primul stat membru NATO care să ratifice protocolul de aderare. După aceea îşi va adopta noul nume. Ţara va adopta noul nume, Republica Macedonia de Nord (RMN), şi va deveni cel de-al treizecilea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Regiunea grecească a Macedoniei include orașul al doilea al țării, Salonic. Parlamentarii greci au aprobat acordul, în ciuda opoziției generalizate din partea publicului.

Este necesar ca toate cele 29 de state membre NATO să ratifice protocolul, pentru ca Macedonia să devină al 30-lea membru al Alianţei.

Acest proces ar urma să aibă loc până la sfârşitul lui 2019 sau începutul lui 2020.

Macedonia de Nord este o democrație parlamentară cu un guvern format de o coaliție de partide din parlamentul unicameral și cu o putere judecătorească independentă cu o curte constituțională.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro