Kaspersky Lab a descoperit mai bine de 61.000 de viruşi bancari Trojan pentru mobile

Peste 61.000 de viruşi bancari Trojan pentru dispozitive mobile au fost identificate pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului, de regulă atacatorii cibernetici reuşind să se „deghizeze” în interfaţa aplicaţiei bancare pe care utilizatorii o accesează, reiese dintr-un raport de specialitate întocmit de Kaspersky Lab.

Numărul viruşilor descoperiţi este de peste trei ori mai mare decât în primele trei luni ale anului în curs, şi de peste două ori peste datele înregistrate în trimestrul I din 2017.

„Viruşii troieni de tip mobile banking sunt printre cele mai periculoase tipuri de malware, fiind create pentru a fura bani direct din conturile bancare ale utilizatorilor de dispozitive mobile. Acest tip de atac este atrăgător în special pentru infractorii cibernetici care caută să obţină un profit rapid şi uşor. Malware-ul este, de obicei, deghizat într-o aplicaţie legitimă, pentru a convinge utilizatorii să-l instaleze. Odată ce aplicaţia bancară este lansată, troianul îşi afişează propria interfaţă care se suprapune peste interfaţa aplicaţiei bancare. Când utilizatorul introduce datele de identificare, malware-ul fură informaţiile. În timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2018 s-au identificat 61.045 de astfel de troieni, ceea ce reprezintă un prag istoric pentru cercetătorii Kaspersky Lab, de când observă astfel de ameninţări. Cea mai mare „contribuţie’ la acest număr a fost făcută de creatorii de troianului Hqwar, adică aproximativ jumătate din noile modificări ale acestui malware descoperite până acum. Troianul Agent a ocupat locul doi cu aproximativ 5.000 de pachete”, se menţionează în analiza de specialitate.

Potrivit sursei citate, în perioada aprilie – iunie 2018, din totalul atacurilor cu malware pentru dispozitivele mobile, cele mai multe cazuri de malware pentru mobile banking au fost identificate în SUA (0,79%), Rusia (0,7%) şi Polonia (0,28%). În acest context, Rusia şi SUA au schimbat locurile în comparaţie cu T1 2018, în timp ce Polonia a „sărit” de la locul 9 la cel de-al treilea, în principal din cauza distribuţiei active a modificărilor Trojans. AndroidOS.Agent. Cw si Trojan-Banker. AndroidOS.Marcher.W.

Pe parcursului trimestrului II din acest an, soluţiile Kaspersky Lab au detectat şi oprit 962.947.023 de atacuri malware provenite din 187 de ţări din întreaga lume, în creştere cu peste 20% faţă de perioadă anterioară.

De asemenea, 351.913.075 de adrese URL unice au fost identificate ca fiind periculoase de componentele web antivirus, echivalentul unui salt de 24% comparativ cu intervalul similar din 2017. „Au fost înregistrate încercări de infectare cu malware care vizează furtul banilor prin accesul online la conturi bancare pe computerele a 215.762 de utilizatori (o creştere de peste cinci procente faţă de perioadă anterioară). Antivirusul Kaspersky Lab a detectat un total de 192.053.604 de obiecte unice malware şi potenţial periculoase (o creştere de peste două procente faţă de perioadă anterioară”, relevă raportul citat.

Nu în ultimul rând, produsele de securitate mobilă Kaspersky Lab au detectat 1.744.244 pachete de instalare malware, mai multe cu aproape 32% în comparaţie cu primele trei luni ale anului.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro