Ioana Plopeanu este o tânără antreprenoare care a învățat că lucrurile făcute din suflet și cu pasiune, ajung cel mai repede la inima oamenilor. Așa că, Ioana a pus pe masa de lucru o doză mare de curaj, a presărat pasiune și încredere, a lăsat tot la dospit pentru câteva luni și astfel a realizat cea mai dulce afacere. Aceasta se numește FRUCTOS și poartă cu desăvârșire amprenta tinerei din județul Dâmbovița.

“Totul a început dintr-o pasiune. Îmi place foarte tare să mănânc sănătos, să gătesc. De asemenea, sunt pasionată de gastronomie. Să știi că dacă îți place ceea ce faci, nu ai cum să obosești. Îmi place să fiu antreprenor și mă bucur că am ales acest drum”, și-a început Ioana povestea.

În urmă cu 9 ani, Ioana ajungea la facultate în București și se angaja la una din marile companii internaționale din Capitală. 7 ani mai târziu, tânăra avea să își vadă visul împlinit.

Interviurile BT – Ioana Plopeanu

“M-am apucat de antreprenoriat dintr-o dorință enormă de a schimba ceva în comunitățile rurale din România. Mi-am dorit să schimb ceva și am zis că pot face asta prin acțiunile mele și atunci am înființat o afacere socială. Astfel am ajuns să aplicăm la competiția de antreprenoriat social Fabricat în Țara lui Andrei pe care am și câștigat-o”, a mai spus Ioana.

A crezut în visul ei, a câștigat proiectul Fabricat în Țara lui Andrei, a obținut 32.000 euro și a dat viață afacerii FRUCTOS. Atunci când am întrebat-o ce riscuri și-a asumat în momentul în care a pornit la drum cu FRUCTOS, Ioana ne-a spus: “Cel mai mare risc al nostru au fost oamenii. A trebuie să le arătăm acestora că suntem de încredere și să îi facem să înțeleagă că noi le vom plăti fructele pe care le vom lua de la ei, că îi remunerăm corect. Ne-am aventurat pe acest drum, dar acum, lucrurile au început să intre pe făgașul normal. Acum, avem familii colaboratoare care vin și ne aduc fructele la ușa fabricii”.

Ioana e de părere că la început de drum în antreprenoriat ești expus greșelilor

“Nu ai cum să nu faci greșeli. Eu am fost angajată timp de 7 ani de zile. Mergeam la job, la ora 17.00 se termina programul și plecam, în schimb, acum, când am devenit antreprenor lucrurile s-au schimbat. Așa că greșești fără să vrei. Însă eu nu le numesc greșeli, ci provocări. Le tratez ca pe niște provocări și fiecare dintre acestea trebuie rezolvată repede”, a mai adăugat Ioana.

Fondatoarea FRUCTOS crede că antreprenorii la început de drum ar trebui să apeleze la firme de consiliere pentru a funcționa conform normelor și legilor în vigoare.

“Am apelat și la o firmă de consiliere. Fără un astfel de ajutor nu ai cum să știi toată documentația de care ai nevoie. Ne-am fi lovit cu capul de pragul de sus. Pentru că nu ai de unde să știi ce presupune înființarea unei firme, partea de contabilitate. Știi că trebuie să respecți niște legi, însă nu știi exact ce presupune asta. Pe lângă asta, Fabricat în Țara lui Andrei ne-a pus la dispoziție și o echipă de profesionști. Astfel am avut parte de tot sprijinul de care am avut nevoie”, își aduce aminte Ioana.

FRUCTOS se diferențiază pe piața de dulceață din România

“Noi avem două game de produs. Gama de produse tradiționale precum dulceața de mure, de cireșe, de căpșuni și gama de produse gourmet care ne diferențiază de ceilalți jucători din piață. Sunt produse din citrice, avem caramel sărat, dulceață de ardei iuți. De asemenea, această gamă are rolul de a ne ajuta să avem continuitate și pe timpul iernii. Fiind o afacere socială, angajatul nostru are cu ajutorul acestei game de produse gourmet locul de muncă asigurat pe tot parcursul anului”, a spus Ioana.

Produsele FRUCTOS sunt 100% naturale

“Dulcețurile noastre sunt 100% naturale, nu conțin adaos de conservanți, coloranți, potențiatori de aromă. Ele sunt preparate din 70% – 80% fruct, apoi zahăr și mirodenii. Nu am trecut la niciun sortiment zahăr peste 30%. Timpul alocat pentru prepararea unor dulcețuri variază. Poate să dureze și 3 ore, dar și 12 ore”, ne-a povestit Ioana.

Dulcețurile FRUCTOS sunt savurate atât de copii, cât și de bătrâni. De-a lungul timpului, cele mai vândute dulcețuri sunt: “Dulceața de lămâie cu ghimbir, anason stelat și cardamon ocupă primul loc în topul preferințelor clienților. Este dulce acrișoară și se poate servi ca desert. Pe locul doi este dulceața de caramel sărat și podiumul este completat de dulceața de ananas cu rom brum cu vanilie ”, ne-a dezvăluit Ioana.

În exclusivitate pentru Business Talks, Ioana Plopeanu ne-a dezvăluit că urmează ca din septembrie să lanseze pe piață încă două sortimente.

“Dulceață de cireșe românești cu rom brum și dulceață de vișine cu vin de Porto. Încă nu sunt în piață, le-am produs și urmează să le etichetăm. O să le lansăm în septembrie”.

Ioana ne recomandă FRUCTOS pentru că: “ În primul rând este natural, este un produs în întregime realizat manual. Toate procesele ce țin de realizarea dulceței sunt manuale. Vorbim aici de curățarea, sortarea și spălarea fructelor. La dulceața de cireșe scoatem manual sâmburii”, a mai spus Ioana.

FRUCTOS te poate face să îți aduci aminte de gustul dulceței făcute de bunici, sau de cel al unui desert pe care l-ai mâncat în Portugalia. Este un produs nou, inovativ și bun pe piața din România. Poți găsi borcanele FRUCTOS fie în aeroportul Otopeni, în duty free, fie în magazine de tip băcănie din București și din țară, fie în magazinele Plafar. De asemenea, acestea se pot comanda online fie direct pe site-ul oficial, fie pe aplicația online – taraba virtuala sau pe emag.

Citește și: Interviurile BT – Victor Hănescu – De la sportiv de performanta, la antreprenor de succes

Citește și: Interviurile BT – Sorin Găgeanu, un antreprenor de nota 10+

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro