„Internetul Obiectelor”, tema Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor în 2019

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Naţionale de Protecţia Consumatorilor – InfoCons, Mişcarea de Protecţia Consumatorilor a stabilit ca tema Zilei Mondiale a Protecţiei Consumatorilor pentru anul 2019 să fie „Internetul Obiectelor”.

„Peste 20 de miliarde de aparate sunt conectate la Internet la nivel global, iar acest număr este aşteptat să se dubleze până în 2022. Smartphone-uri, televizoare smart, aparate conectate la asistenţi vocali, multe din produsele pe care le folosim şi pe care ne bazăm în ziua de azi sunt deja sau vor fi din ce în ce mai conectate la internet. Conectivitatea se răspândeşte şi va deveni o realitate zilnică pentru consumatorii de pretutindeni, semnalând astfel o schimbare majoră în felul în care consumatorii interacţionează cu produse şi servicii”, se spune în comunicat.

Internetul Obiectelor aduce cu sine multe oportunităţi pentru consumatori: acces la noi servicii, produse cu o capacitate de răspuns îmbunătăţită, o accesibilitate şi o gamă mai variată de unde aceştia pot alege. Cu toate acestea, există şi câteva motive de îngrijorare, precum lipsa securităţii, a spaţiului privat şi utilizarea informaţiilor personale fără acordul consumatorilor, susţine Infocons.

„Două aspecte ale ‘Internetului Obiectelor vor fi privite în detaliu în 2019, şi anume: aparatele inteligente, care includ produse şi servicii din casă, pe care le luăm cu noi sau chiar vehiculele inteligente şi sistemele inteligente, unde vorbim despre oraşele conectate, sistemele de transport, utilităţile precum şi alte servicii. La fel ca în anii precedenţi, va fi pus accentul pe importanţa încrederii pe care ar trebui să o aibă consumatorii în mediul digital. Ca în cazul oricărui trend digital, naţiunile se vor afla în stadii diferite ale adoptării Internetului Obiectelor. Pentru ţările aflate în stagiile de început, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor va fi o ocazie excelentă pentru a stabili standardele şi practicile unui mediu conectat, în care consumatorii să beneficieze de noi tehnologii fără a-şi compromite drepturile. Aparatele şi sistemele inteligente devin o parte comună a vieţii de zi cu zi, iar tema de anul acesta îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei securităţii şi vieţii private în mediul online şi cum pot fi acestea introduse încă din faza de implementare”, se precizează în comunicat.

InfoCons este Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International. Este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la office@business-talks.ro