Institutul ”Confucius” București- 5 ani!

1645
 

La 23 noiembrie, Institutul ”Confucius” din cadrul Universităţii din Bucureşti a aniversat cinci ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, a fost organizată o ceremonie, la care au participat prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul instituției de învățământ superior din Capitală, membrii ai conducerii universităţii şi Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, precum şi profesorii Catedrei de Limba Chineză. Totodată, a fost prezentă şi o delegaţie a universităţii partenere – Universitatea de Studii Politice şi Juridice din China, condusă de prof. dr. Hu Ming.

În cadrul acestei ceremonii, reprezentanţii celor două universităţi partenere au relevat faptul că pe parcursul acestor cinci ani, Institutul ”Confucius” a cunoscut o dezvoltare rapidă,  în primul rând prin organizarea a numeroase cursuri de limbă şi cultură chineză atât în cadrul universităţii, cât şi în numeroase institutuţii de învăţământ pre-universitar sau universitar din Bucureşti şi din alte oraşe, cum ar fi Galaţi, Iaşi, Craiova, Suceava, Giurgiu, Piteşti. Clasele Confucius, înfiinţate în anul 2016, de către Institutul ”Confucius” la Colegiul Economic A.D.Xenopol din Bucureşti şi Colegiul Ferdinand I din Bacău, reprezintă centre importante care reunesc un mare număr de elevi ce studiază limba chineză.

Printre numeroasele realizări ale Institutului ”Confucius” se remarcă în mod deosebit proiectul de colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, în sfera elaborării manualelor de limba chineză pentru învăţământul pre-universitar, precum şi parteneriatele cu diverse edituri din România şi China, cu privire la traducerea reciprocă a unor opere literare reprezentative pentru cele două ţări.

Activitatea bogată, în plan didactic, academic, cultural, a Institutului Confucius din Bucureşti, rezultatele remarcabile obţinute în toţi aceşti ani au impus institutul ca unul dintre cele mai bune din lume, lucru dovedit de titlul de „Institut Confucius al Anului 2017”, dar şi de faptul că prof. dr. Luminiţa Bălan, co-directorul român, a primit în anul 2016 Premiul de Excelenţă pentru rezultatele deosebite în promovarea limbii şi culturii chineze în România. Doamna conf. cr. Dong Jingbo, co-directorul chinez, a contribuit în mod esenţial la dezvoltarea institutului şi iniţierea unor proiecte bilaterale importante, care se vor desfăşura pe parcursul anilor viitori.

Evenimentele academice organizate anual de inst reunesc sinologi din întreaga lume, specialişti de la marile universităţi din China, contribuind astfel la dezvoltarea sinologiei româneşti şi promovarea unor proiecte de cercetarea de larg interes.

În seria activităţilor dedicate aniversării Institutului Confucius de anul acesta s-a înscris şi Conferinţa Internaţională, cu tema „Chinese Modernity: Then and Now”, organizată împreună cu Catedra de Limba Chineză a Universităţii din Bucureşti, în perioada 24 – 25 noiembrie. La acest eveniment, au participat reputaţi specialişti din China, Serbia, Macedonia, Ungaria, Polonia, care au abordat problematica modernităţii chineze în domenii diverse, cum ar fi literatura, filozofia, ştiinţele politice, traductologia.

 

 

 

 


Conținutul website-ului https://business-talks.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către BUSINESS TALKS sunt protejate prin dispoziţiile legale. Sunt interzise copierea sau reproducerea conţinutului acestui website. Detalii se găsesc în secţiunea Termeni și condiții. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor BUSINESS TALKS, vă rugăm să ne contactați la redactie@business-talks.ro